ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Η μεγάλη μπλόφα της τρόικα με την Ελλάδα

Η μεγάλη μπλόφα της τρόικα με την Ελλάδα

Στα τρία κέντρα αποφάσεων για την Ελλάδα (Βρυξέλλες, Βερολίνο και Νέα Υόρκη) δικόσιοι περίπου ειδικοί επιστήμονες πέραν των πολιτικών στελεχών, δηλαδή οικονομικοί αναλυτές, στατιστικολόγοι, οικονομολόγοι, πρώην τραπεζικά στελέχη και λοιπά, ασχολούνται καθημερινά με την Ελλάδα από το 2010 και την πρωτοφανή οικονομική της κρίση, που επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη.

Και φυσικά ξέρουν τα πάντα για εμάς. Για την ανθρωπιστική κρίση που ζούμε. Για τη γενιά των απελπισμένων νέων ανέργων. Για τις αντοχές του ελληνικού λαού. Για την τρομοκρατία των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας και μισθών όσων χρωστάνε.

Ξέρουν πολύ καλά ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να δώσουν πια άλλο από το αίμα τους και η επόμενη φάση είναι μία κοινωνική έκρηξη με λεηλασίες στα καταστήματα τροφίμων.

Ξέρουν πολύ καλά αυτοί οι περίπου 200 «παρατηρητές» του ελληνικού φαινομένου, αυτά που γράφει σήμερα το πιο έγκυρο οικονομικό κέντρο μελετών Bloomberg:

«Αν πιέζουν συνεχώς την Ελλάδα να παίρνει μέτρα, θα κάνουν κομμάτια την Ευρωζώνη. Πρέπει να σταματήσουν οι δανειστές της να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν ένα τρόπο να ανακουφίσουν την Ελλάδα από τα χρέη της».

Θα πάνε λοιπόν οι τροϊκανοί να κάνουν κομμάτια την ευρωζώνη για χάρη της Ελλάδας ή για τα 50 δισ. που πρέπει να της σβήσουν κι αν δεν γίνει αυτό, για την επιμήκυνση εξόφλησης του ελληνικού χρέους με μείωση των επιτοκίων του;

Όχι φυσικά. Δεν θα βάλουν την Ευρώπη σε τέτοιο κίνδυνο. Απλά, ο υπέρτατος στόχος τους είναι μία χώρα αιχμάλωτη και υπάκουη στις αγορές, στο Βερολίνο και στις τράπεζες.

Μία χώρα χωρίς τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ γι' αυτούς. Μία χώρα όπου το «δόγμα του σοκ» της Ναόμι Κλάιν θα κυριαρχεί στον ελληνικό λαό, ώστε να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή.

Και εδώ είναι η μεγάλη μπλόφα της τρόικα. Φυσικά και δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, να βγει από την ευρωζώνη και να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα, γιατί αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μίας εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Θα μας αφήσουν να σερνόμαστε, να παρακαλάμε και να φοβόμαστε οποιαδήποτε αλλαγή των «yes men» που έφεραν τη χώρα στο σημείο μηδέν.

Ίσως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο τη βοήθεια του μετρ του πόκερ Τζον Τάραμας ή να φέρει από το Λας Βέγκας κανέναν καλό μπλοφατζή σε χαρτοπαικτικές λέσχες, γιατί είναι φανερό ότι η τρόικα παίζει με την Ελλάδα ένα σκληρό πόκερ, όπου κερδίζει αυτός που θα κάνει την καλύτερη μπλόφα.

Σχετικές ειδήσεις