ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Εκλογές 2015: Η αυτοδυναμία «χαμογελάει» στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015: Η αυτοδυναμία «χαμογελάει» στον ΣΥΡΙΖΑ

Τον υπέρ όλων αγώνα για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνουν Τσίπρας και το επιτελείο του, καθώς κάθε μέρα που περνάει, σύμφωνα με τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις των κομμάτων, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ κυμαίνεται πλέον στις 5-6 μονάδες, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεπεράσει το φράγμα 30% και βρίσκεται πλέον μεταξύ 31-32% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Τα νούμερα αυτά και η αυξητική τάση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί μέχρι τις εκλογές να έχει αγγίξει και το 32-33%, δίνει την ελπίδα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η αυτοδυναμία του «κλείνει» ήδη το μάτι και χρειάζεται πλέον ένα μικρό βήμα, για να έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Ιανουαρίου.

Πόσο μικρό όμως ή πόσο μεγάλο είναι αυτό το βήμα, που χρειάζεται να γίνει την επόμενη Κυριακή, ώστε να μην πέσει η χώρα στην κόλαση της δεύτερης επαναληπτικής εκλογής;

Όπως υποστηρίζει σε κάθε του εμφάνιση ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO, ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη και εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή.

Μέχρι στιγμής, όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το σενάριο μίας εξακομματικής Βουλής, με ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΧΑ και ένα έκτο κόμμα μεταξύ ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου. Με τα κόμματα που θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, αθροιστικά θα έχουμε ένα ποσοστό 10-12% «χαμένων ψήφων», με αποτέλεσμα η αυτοδυναμία να κυμαίνεται από 36,4% μέχρι 35,6%.

Επίσης, μία τελευταία δημοσκόπηση της Alco, που παρουσιάστηκε στο «Ποντίκι», εμφανίζει έξι κόμματα στη Βουλή, με εκτός Βουλής -δηλαδή να μην έχουν πιάσει το 3%- όλα τα υπόλοιπα κόμματα, που δίνουν ένα «χαμένο» ποσοστό 8,5-9,5%, δίχως να υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκτήσει αυτοδυναμία, θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό από 37,2-37,6%.

Είναι φανερό λοιπόν ότι όλα θα παιχτούν για την αυτοδυναμία σε ένα ποσοστό ψηφοφόρων γύρω στο 3-3,5%. Πάντως, όσο θα μεγαλώνει ο αριθμός των κομμάτων της νέας Βουλής, θα ψηλώνει και ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα θα είναι να μην έχουμε κυβέρνηση μέχρι τέλος Ιανουαρίου και να πάμε για δεύτερες εκλογές περί τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί, πλέον, η κόλαση θα έχει ανοίξει τις πύλες της για να δεχτεί την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Έσπασε τα κοντέρ στο twitter ο Τσίπρας - 3ο θέμα παγκοσμίως!

Εκλογές 2015 - Δημοσκοπήσεις: Αυτοδυναμία ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, συσπείρωση η ΝΔ (timeline)

Σχετικές ειδήσεις