ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Σήκωσαν τα μανίκια και ξεκίνησαν από το πρωί

Σήκωσαν τα μανίκια και ξεκίνησαν από το πρωί

Όλοι στο πόδι από τις 7:00 σήμερα, Δευτέρα (26/01/2015) το πρωί είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Πανηγύρια και χαρές τελείωσαν και με σηκωμένα μανίκια, από τον Τσίπρα μέχρι τον τελευταίο κλητήρα στην Κουμουνδούρου, ξεκίνησαν τη δουλειά.

Η νέα κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη και ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την κρατάει σαν επτασφράγιστο μυστικό στην τσέπη του για να την ανακοινώσει λίγο πριν από την ορκωμοσία της, ενώ άρχισαν οι παρασκηνιακές επαφές για τις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις όχι με την τρόικα, αλλά με σημαντικούς παράγοντες των δανειστών μας σε πολιτικό επίπεδο.

Προς τον σκοπό αυτό, συζητάει από το πρωί το επιτελείο της νέας κυβέρνησης με οικονομολόγους και τεχνοκράτες που θα εγκατασταθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και θα έρθουν σε πρώτη φάση σε συνεννόηση με αντίστοιχους τεχνοκράτες των δανειστών μας. Έτσι ώστε να στρωθεί ο δρόμος για τις πρώτες επαφές σε πολιτικό πλέον επίπεδο της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις ηγεσίες ΔΝΤ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ανάψει το πράσινο φως για να έρθουν στην Αθήνα οι γνωστοί γραφειοκράτες-ελεγκτές της τρόικα και το μήνυμα που ήδη έστειλε από χθες σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη κυρίως μέσω του Άσμουσεν είναι: «Δεν συζητάω με υπαλλήλους σας, συζητάω με εσάς τις πολιτικές ηγεσίες».

Πάντως οι πληροφορίες, από τους κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της τρόικα (Μέρκελ, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, κ.λπ.) παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή μια ελαστική στάση απέναντι στο «όχι» του Τσίπρα για επαφή με τους απεσταλμένους – γραφειοκράτες της τρόικα που ήταν να έρθουν αυτή την εβδομάδα κιόλας στην Αθήνα.

Πάντως, αυτό το ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα της άρνησης της κυβέρνησης να κουβεντιάσει με τους απεσταλμένους της τροίκας και η πρόθεσή της να κουβεντιάσει μόνο με τις πολιτικές ηγεσίες κρατών μελών της Ευρωζώνης θα λυθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωβουλής, Σουλτς την Πέμπτη που θα έρθει στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις