ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Θα υποχωρήσουν γιατί το δολάριο «τρώει» το ευρώ

Θα υποχωρήσουν γιατί το δολάριο «τρώει» το ευρώ

Και μόνο η απειλή – προειδοποίηση της Ελλάδας ότι αν δεν υπάρξει ένα θετικό μήνυμα σήμερα το βράδυ από το Eurogroup για τις ελληνικές προτάσεις, δεν θα πληρώσουμε αύριο τα 785 εκατ. στο ΔΝΤ (η δόση Μαΐου «γκρέμισε» το ευρώ έναντι του δολαρίου και προκαλεί σεισμικές δονήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια).

Και είναι αυτό που τρέμουν Βερολίνο – Φρανκφούρτη – Βρυξέλλες:

Η αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκαλέσει στις ευρωπαϊκές αγορές και στις τράπεζες μια ακραία κρίση με την Ελλάδα.
Ενώ την περασμένη Πέμπτη το ευρώ ήταν σε υψηλό ρεκόρ διμήνου έναντι του δολαρίου (1,1392 η αξία του) σήμερα το πρωί και μόνο με την άτυπη προειδοποίηση της Ελλάδας ότι αύριο δεν θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ το ευρώ έπεσε στο 1,167 δηλαδή έχασε μέσα σε λίγες ώρες 23 λεπτά της αξίας του.

Και φυσικά αύριο, εάν απόψε δεν υπάρξει ένα θετικό σήμα για την Ελλάδα από το Eurogroup - ώστε να συνεχιστεί και ίσως να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ – είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια και στις διεθνείς αγορές.

Όλα αυτά τα έχουν μετρήσει και υπολογίσει σε Βερολίνο και Βρυξέλλες και ξέρουν πολύ καλά ότι όποια θωράκιση έχει αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, αν η Ελλάδα προχωρήσει σε στάση πληρωμών αύριο τίποτα δεν θα μπορέσει να προστατέψει από τα παγκόσμια «κοράκια» να επιτεθούν στην επόμενη αδύναμη οικονομικά χώρα (πιθανότατα στην Ισπανία) βάζοντας δυναμίτη ακόμα και στη γερμανική οικονομία και τορπιλίζοντας ολόκληρο το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης.

Ανάλογες μελέτες - προβλέψεις φυσικά έχει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανάμεσα στην πλήρη υποταγή και εθνικό εξευτελισμό που επιζητούν οι θεσμοί και οι δήθεν ευρωπαϊκοί μας εταίροι, επιλέγει μια επιθετική και εθνικά αξιοπρεπή στάση έναντι των εταίρων μας που είναι φανερό πλέον ότι όσο κι αν υποχωρεί η Ελλάδα θέλουν πάντα κάτι παραπάνω.

Γιατί τελικά ο στόχος τους δεν είναι μόνο η επιστροφή των δανεικών, αλλά κυρίως και βασικά να μην προχωρήσει μια νέα εποχή προοδευτικών αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις