ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Το «ναι» ή το «όχι» από το λαό σε δημοψήφισμα

Το «ναι» ή το «όχι» από το λαό σε δημοψήφισμα

Με το κυβερνητικό τρίγωνο Τσίπρας - Δραγασάκης - Παππάς να έχει πάρει πάνω του όλη τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους (χρησιμοποιώντας σαν γέφυρα άμεσης επικοινωνίας με το Brussels Group τον κ. Χουλιαρακη) είναι φανερό ότι η πρωθυπουργική επιλογή είναι ο παραμερισμός των ακραίων απόψεων στις διαπραγματεύσεις και μια έντιμη συμφωνία σε ορισμένα θέματα (Φ.Π.Α, φορολογικά, δημοσιονομικά) και παραπομπή των δυο μεγάλων θεμάτων (ασφαλιστικό, εργασιακό) για τον Ιούνιο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέχρι τις 19 Μαΐου θα υπάρξει μια πρώτη συμφωνία με τους εταίρους μας, ώστε την επομένη (στις 20 του μήνα), στη συνάντηση κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει «κάτι» να τους δώσει, ζητώντας παράλληλα μια πολιτική συμφωνία για να προσχωρήσουμε παρακάτω.

Λύση ενδιάμεση υπάρχει; Όλες οι πληροφορίες από Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, αλλά και από Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι υπάρχει.

Θα περάσει η όποια συμφωνία από τη Βουλή; Με δεδομένο τις φωνές που ακούστηκαν χθες (14/05) στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως χρειαστεί να δοθεί μάχη στη Βουλή, όταν θα έρθει η συμφωνία προς ψήφιση, όπου βέβαια θα κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δηλαδή, δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να λένε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στα βράχια, με την αδιαλλαξία της στις συζητήσεις των Βρυξελλών και όταν έρθει μια συμφωνία στη βουλή με τους εταίρους μας, να την καταψηφίσουν.

Ίσως λοιπόν, είναι ώριμη πολικά η άποψη, όποια ολική ή μερική συμφωνία με τους εταίρους μας, πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση και πριν έρθει στη Βουλή, να περάσει από ένα δημοψήφισμα του ελληνικού λαού, ο οποίος αφού ενημερωθεί κατάλληλα, να πει το τελικό ναι ή το τελικό όχι στην όποια συμφωνία. Και όχι βέβαια με πατρονάρισμα της κυβέρνησης υπέρ του ναι ή όχι.

Η άποψη Κατρούγκαλου που διατυπώθηκε στην τηλεόραση, να πάει τη συμφωνία σε δημοψήφισμα η κυβέρνηση υποστηρίζοντας το όχι, είναι το λιγότερο ανόητη.

Τι νόημα έχει να πάει σε ένα δημοψήφισμα η κυβέρνηση την όποια συμφωνία, διακηρύσσοντας το όχι για την συμφωνία από την πλευρά της.

Αφού την απορρίπτει η ίδια γιατί τη φέρνει στο λαό;

Υπάρχει χρόνος για δημοψήφισμα είναι το ερώτημα; Ναι, εφόσον γίνει μέχρι τα μέσα Μαΐου ή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Για να αναλάβει επιτέλους ο καθένας τις ευθύνες του. Και όχι μόνο τα κόμματα. Αλλά ο καθένας από εμάς.

Σχετικές ειδήσεις