ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Τελευταίο «όπλο» ο πανικός στις τράπεζες

Τελευταίο «όπλο» ο πανικός στις τράπεζες

Το έσχατο όπλο των εραστών της ολικής ρήξης της Ελλάδας με την Ευρώπη που θα φέρει αναπόφευκτα το Grexit και σαν επακόλουθο την επιστροφή στη δραχμή ή σε διπλό νόμισμα όπως λέει ο Σόιμπλε, μπήκε σε εφαρμογή: Διαλύστε τις ελληνικές τράπεζες πανικοβάλλοντας του καταθέτες ότι θα βρουν κλειστά τα τραπεζικά γκισέ την Τρίτη το πρωί, μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπως έγινε ξαφνικά και στην Κύπρο πριν από τρία περίπου χρόνια.

Φυσικά οι προφήτες της καταστροφής και οι δημιουργοί αυτού του στοχευμένου πανικού κρύβουν την αλήθεια για τα γεγονότα στην Κύπρο που οφείλονται σε «σκάσιμο» των κυπριακών τραπεζών από τα υπερδάνεια που είχαν δώσει σε ντόπιους και ξένους δημιουργώντας μία φούσκα εντός του τραπεζικού συστήματος.

Καμία σχέση όλα αυτά με το ελληνικό πρόβλημα που οφείλεται σε υπερδανεισμό του κράτους και ότι τα τελευταία 20 χρόνια ξοδεύαμε περισσότερα από όσα βγάζαμε συν διάφορα λαμόγια που έκλεβαν το κράτος.

Τώρα λοιπόν που το θηρίο της πτώχευσης και του Grexit βρίσκεται στα τελευταία του και σπαρταράει, δεν του μένει τίποτα άλλο από το να προκαλέσει πανικό στις ελληνικές τράπεζες. Και επειδή λόγω Αγίου Πνεύματος οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, οι δαίμονες της στοχευμένης παραπληροφόρησης διακινούν σενάρια για κρατικό έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων ή για κούρεμα καταθέσεων και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται κατ' αρχήν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω ELA δεν κινδυνεύουν με κατάρρευση. Και η ελληνική κυβέρνηση ούτε κατά διάνοια (γιατί δεν χρειάζεται εξάλλου) δεν αντιμετωπίζει καν το θέμα ελέγχου καταθέσεων.

Τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά και την Τρίτη και την άλλη Τρίτη και όλες τις ημέρες του χρόνου γιατί ρευστότητα έστω και δύσκολα θα υπάρχει.

Με λίγα λόγια θα σας πω πάλι αυτό που λέω τα τελευταία χρόνια: Μη μασάτε.

Όσοι σπέρνουν σενάρια για να προκληθεί πανικός στις τράπεζες το κάνουν είτε γιατί από τη μία ημέρα στην άλλη θα γίνουν δισεκατομμυριούχοι βγαίνοντας η Ελλάδα από το ευρώ, είτε επειδή απλά θέλουν να δημιουργήσουν ένα ακόμα πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές.

Σχετικές ειδήσεις