ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τί θα κάνει ο Παπανδρέου …

Τί θα κάνει ο Παπανδρέου …

Τα πολιτικά ζητήματα όλες αυτές τις τελευταίες ώρες, όπως και τις επόμενες φαίνονται ιδιαίτερα σύνθετα, με έντονο παρασκήνιο και πολύ σασπένς. Κι όμως είναι εξαιρετικά απλά.

'Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει ότι θέλει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Ουσιαστικά έχει παρασυρθεί σε ένα ρεσιτάλ ελιγμών, ανατροπών και «κρυφών άσων». Παρά τις έντονες αποδοκιμασίες και τις κραυγές της οργής, οι χειρισμοί του Παπανδρέου την τελευταία εβδομάδα δείχνουν τις τεράστιες αδυναμίες τόσο του ευρωπαϊκού συστήματος διακυβέρνησης όσο και του ελληνικού.

Είμαι βέβαιος ότι ως Έλληνες , αν δεν ήμασταν τόσο χρεοκοπημένοι, τόσο φοβισμένοι από τον ορυμαγδό των μέτρων της εξαθλίωσης και τόσο απελπισμένοι με αυτά που έρχονται, θα διασκεδάζαμε στο έπακρο με τους χειρισμούς ενός ακόμη Παπανδρέου, που τυγχάνει πρωθυπουργός μας.

Έχει δημιουργήσει μόνος του και με μια πρόθεση δημοψηφίσματος που εξήγγειλε, πολύ αμφίβολο μάλιστα εάν θα έπαιρνε μια τέτοια πρωτοβουλία 151 ψήφους στο ελληνικό κοινοβούλιο για να δρομολογηθεί, παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κραχ. Υπολογίζεται ότι χάθηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια περίπου 1, 5 τρις ευρώ.

Σκεφθείτε δηλαδή ότι με τέτοιες ξαφνικές , τρεις δηλώσεις, αν το ελληνικό δημόσιο, έπαιζε κρυφά με κάποια διεθνή funds, στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, θα είχε κερδίσει τα κεφάλαια , για να χρηματοδοτήσει ολόκληρο το δημόσιο χρέος του, των 350 δις ευρώ. Γιατί μην αυταπατάσθε. Στις διεθνείς αγορές προβάλλεται πάντα η χασούρα , αλλά αποκρύπτονται από τη δημοσιότητα με επιμέλεια , τα κέρδη από τέτοιες ιστορίες.

Για τον λόγο αυτό και αν ανακτούσαμε κάποια στιγμή την ψυχραιμία μας, θα ανακαλύπταμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδος και της Ευρώπης, δεν είναι στην πραγματικότητα οικονομικό, αλλά χρηματοοικονομικό και κυρίαρχα γεωοικονομικό. Όλα δουλεύουν δηλαδή στην ευρωζώνη, για να γίνει κυρίαρχη ηγεμονική και υπό την έννοια αυτή και παγκόσμια δύναμη η Γερμανία του Μάαστριχτ και του νέου ευρώ που προετοιμάζει εν κρυπτώ των εκβιαζόμενων υπολοίπων.

Στην ελληνική πολιτική σκηνή τα πράγματα είναι απλά. Είτε οι του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσουν το τέλος της πρωθυπουργίας Παπανδρέου, πριν την ψηφοφορία του μεσονυχτίου, είτε θα του δώσουν την ψήφο και θα τον χειροκροτήσουν , δίνοντας του την ευκαιρία να παραμείνει και πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πιο ισχυρός απ' ότι πριν. Σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ο Σαμαράς και η ΝΔ θα υπερψηφίσουν την δανειακή σύμβαση , θα καταψηφίσουν άρθρα του Μνημονίου , του οποίου μέρος θα είναι η δανειακή σύμβαση και θα κηρύξουν «ανένδοτο» παίρνοντας τα όρη και τα βουνά. Όσο για τους ευρωπαίους τεχνοκράτες, εκβιαστές- τοκογλύφους, θα δώσουν τις δύο επόμενες δόσεις και θα βγουν στα κεραμίδια για μια ακόμη φορά με το ελληνικό ζήτημα.

Αν η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ παύσει τον Παπανδρέου από πρωθυπουργό, δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρατευθεί, ως μεταβατικός, ο αρχιτέκτονας της Ελλάδας στην ΟΝΕ, Κ. Σημίτης για να διαχειριστεί την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» και να συνεννοηθεί με το Βερολίνο και το Παρίσι. Καθόλου άσχημη προοπτική, με δεδομένο ότι είναι και ο μόνος που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει το επόμενο 6μηνο, πριν την επιστροφή του στο Κορακοχώρι για τις καλοκαιρινές διακοπές του και την επίβλεψη των αμπελιών του.

Όσο για τους Έλληνες νοικοκυραίους και τα μικρομεσαία λαμόγια της Ελλάδας στην Ευρώπη, , ας μην έχουν άγχος. Θα πεινάσουν σε όλες τις περιπτώσεις , μέχρι νεοτέρας...