ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΕΝΑΣ

Ο Ilkay Gündoğan της Εθνικής Γερμανίας "πρεσβευτής" της Τουρκίας

Ο Ilkay Gündoğan της Εθνικής Γερμανίας "πρεσβευτής" της Τουρκίας

Οι Τούρκοι έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη στην τουριστική τους βιομηχανία και κινούνται πολύ έξυπνα. Στην προσπάθειά τους μάλιστα αυτή επιστρατεύουν σημαντικά ονόματα που είναι γνωστά στην Ευρώπη για να κάνουν πιο ελκυστικό τον προορισμό τους. Τελευταίο παράδειγμα ο ποδοσφαιριστής Ilkay Gündoğan, παίζει στην Μπορούσια του Ντόρτμουντ και στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας, ο οποίος χρήστηκε πρεσβευτής του τουρκικού τουρισμού. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας κ. Ömer Çelik στη δάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου: «Εγώ είμαι ο υπουργός, αλλά ο Ilkay είναι ο επίτιμος υπουργός τουρισμού" είπε αστειευόμενος παρουσιάζοντας το «νέο απόκτημα» του υπουργείου του.

Γιος Τούρκων μεταναστών ο22χρονος Gündoğan θα επιστρατευτεί για να παρουσιάσει τις διαφημιστικές εκστρατείες της χώρας του σε διάφορες ερωπαϊκές – και όχι μόνον – πόλεις. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι Τούρκοι δεν βολεύονται στην τεράστια επιτυχία που είχαν τα τελευταία χρόνια και η οποία τους οδήγησε σε ένα ρεκόρ ξένων επισκεπτών πάνω από 30 εκατομμύρια. Θέλουν ακόμη περισσότερους ξένους τουρίστες ενώ τα πλάνα τους κάνουν λόγο για 50 εκατομμύρια τουρίστες ως το τέλος του 2015. Για την ιστορία αξίζει να πούμε ότι η χώρα μας, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν την Τουρκία, υπερτερούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια των Τούρκων ενώ φέτος, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις αναμένεται να φτάσει τα 17 εκατομμύρια τουρίστες.

Έχοντας λοιπόν αυτό το στόχο οι Τούρκοι προσπαθούν να εντάξουν στο τουριστικό τους προϊόν την γαστρονομία και τα πολιτιστικά στοιχεία έστω και εάν αυτά ανήκουν σε άλλους λαούς. Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού ανέφερε μάλιστα ότι έχουν ζητήσει από τους εκπροσώπους των μεγάλων γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων τη γνώμη τους για τους τομείς που α πρέπει να επενδύσει η Τουρκία ώστε να μπορέσει να διπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών που δέχεται.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η επιλογή του ποδοσφαιριστή του Γερμανικού εθνικού συγκροτήματος δεν είναι τυχαία: η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη «δεξαμενή» για τον τουρκικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, το 2012, ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε 4,2%, ποσοστό που μεταφράζεται περίπου 5 εκατομμύρια. . Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αττάλειας κ. Sururi Çorabatir, το 2013 περιμένυν 5%-7% περισσότερους Γερμανούς τουρίστες.

Το κρίσμο λοιπόν ερώτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση;