ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΕΝΑΣ

Τέσσερα «διαμάντια» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Τέσσερα «διαμάντια» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Η λαίλαπα που σαρώνει την ελληνική οικονομία δεν στάθηκε ικανή να συντρίψει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία η οποία φαίνεται να διαθέτει σημαντικά αποθέματα αντοχών. Απόδειξη; Τέσσερις – τουλάχιστον – ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες βρέθηκαν μεταξύ των υγιέστερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων της χώρας εξακολουθώντας να δίνουν εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους, να παράγουν ποιοτικό και σε ανταγωνιστικές τιμές προϊόντα, να εξάγουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ελληνικό φάρμακο και να στηρίζουν με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές δημόσιο και ταμεία. Οι εταιρείες αυτές οι οποίες θα έχουν – μεταξύ των άλλων εταιρειών – την τιμητική τους την Τρίτη 28 Μαίου 2013 στο RadissonBluParkHotelείναι οι Βιανέξ, Φαμάρ, Pharmathen και Demo.

Οι επιχειρήσεις αυτές διακρίθηκαν ανάμεσα σε 30 ελληνικές επιχειρήσεις. Για να μπορέσει κανείς να δώσει μια εικόνα του ρόλου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αξίζει να σημειώσει τα παρακάτω: πρώτον, οι 30 ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν το 50%των εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία όταν οι υπόλοιπες 150 εμπορικές εταιρίες απασχολούν τους άλλους μισούς. Δεύτερον, οι ίδιες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη χώρα πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία. Τρίτον, οι εξαγωγές αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Τέταρτον οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσει τη ρευστότητά τους στο ελληνικό Δημόσιο, με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα νοσοκομεία, ενώ διατηρούν την πιστωτική τους πολιτική, διαθέτοντας φάρμακα. Πέμπτον, οι ελληνικές φαρμακευτικές, κατέβαλαν στο ελληνικό δημόσιο το 2011, πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ, φόρους, εισφορές και rebate.

«Πρωταγωνιστές» στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία οι 4 παραγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες στάθηκαν συνεπείς στα δέκα κριτήρια της αξιολόγησης της STATBANK. Αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Πρώτον, πωλήσεις άνω των 9 εκατ. ευρώ το 2011
  • Δεύτερον, ο τζίρος να μην έχει υποχωρήσει περισσότερο από 16% (εκτός εάν η εταιρεία διατηρεί κερδοφορία άνω των 5 εκατ. ευρώ)
  • Τρίτον, κέρδη το 2011 άνω των 300.000 ευρώ
  • Τέταρτον, η εταιρεία να μην έχει απολέσει περισσότερα από το 40% των κερδών προ φόρου του 2010 ή να έχει καταφέρει να γυρίσει από ζημιές το 2010 σε κέρδη το 2011
  • Πέμπτον, τα μεικτά κέρδη να υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ
  • Έκτον, η πτώση των μεικτών κερδών να μην είναι μεγαλύτερη του 30%
  • Έβδομο, η σχέση τζίρου – υποχρεώσεων να είναι μικρότερη του 1/0,85 (με εξαίρεση περιπτώσεις εταιρειών με πολύ υψηλή αύξηση τζίρου).
  • Όγδοο, οι υποχρεώσεις να έχουν συγκρατηθεί σε ρυθμό αύξησης κάτω του 30% εκτός αν αυτή συνοδεύεται από υψηλότερη αύξηση τζίρου ή πολύ χαμηλό απόλυτο ύψος υποχρεώσεων.
  • Ένατο, αυξημένα ίδια κεφάλαια συνολικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.
  • Δέκατο, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να υπερβαίνει το 2%

Στην πρώτη θέση των φαρμακευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων και στην 7η καλύτερη θέση της κατάταξης The Most Admired Enterprises όλων των εταιρειών βρέθηκε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Βιανέξ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης που αφορούσε την τελευταία δημοσιευμένη χρήση (2011) και η οποία έγινε στη βάση 10 οικονομικών δεικτών, η Βιανέξ κατατάχθηκε σε μία από τις πρώτες θέσεις των υγιέστερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στην περίοδο της κρίσης. Συγκεκριμένα, η Βιανέξ η οποία εμφάνισε τζίρο της τάξως των 302 εκατομμυρίων ευρώ κατόρθωσε να αυξήσει την κερδοφορία της από περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 30,5 εκατομμύρια ευρώ το 2011, εμφανίζοντας έτσι μία αύξηση της τάξεως του 60%. Uετική εμφανίζει η εξέλιξη της σχέσης ιδίων προς ξένα κεφάλαια γεγονός

Ιδιαίτερα θετικές εμφανίζονται οι επιδόσεις και των υπολοίπων εταιρειών – της Φαμάρ, της Pharmathen και της Demo οι οποίες έχουν έντονες εξαγωγικές επιδόσεις ενώ παράλληλα έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ισχυρών πολυεθνικών οίκων. Ενδεικτική είναι η πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της Pharmathenη οποία το 2012 παρουσίασε κύκλο εργασιών 162 εκ ευρώ του οποίου πάνω από το 75 % προέρχεται από εξαγωγές σε 85 χώρες διεθνώς, αποτελώντας το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Μέσα στην κρίση, η εταιρεία έχει επενδύσει 55 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δημιουργώντας την ίδια περίοδο περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας στην χώρα μας, φτάνοντας σήμερα τους 850 εργαζομένους.

Eντυπωσιακή είναι και η πορεία της Demo που διοευθύνεται από τον κ. Δημήτριο Δέμο και η οποία έχει εντείνει ιδιαίτερα τους εξωστρεφούς ρυθμούς της.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τις 10 πρώτες θέσεις της συνολικής λίστας κατέλαβαν οι εταιρείες Μότορ Όϊλ, ΜΕΤΚΑ, Ελβάλ, Καρέλιας, Elpedison, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Βιανέξ, Σόγια Ελλάς, Σωληνουργεία Κορίνθου και Κραφτ Φούντς Ελλάς. Είναι ενδιαφέρον ότι επτά από τις 10 επιχειρήσεις της συνολικής λίστας είναι ελληνικών συμφερόντων.