ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΕΝΑΣ

Ποια ελληνική καπνοβιομηχανία προτιμούν καπνιστές 60 χωρών;

Ποια ελληνική καπνοβιομηχανία προτιμούν καπνιστές 60 χωρών;

Ποια ελληνική καπνοβιομηχανία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών 60 χωρών; Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ελκυστικά τα προϊόντα της συγκεκριμένης επιχείρησης από την οποία μάλιστα ζει ένας ολόκληρος νομός. Το βέβαιο είναι ότι αυτή βασίζεται σε στέρεες αρχές αφού κατορθώνει σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον και με αντιπάλους τρομακτικά πολυεθνικά θηρία να επιβιώνει επί 125 χρόνια.

Η επιχείρηση αυτή αποτελεί αναμφίβολα την υλοποίηση του ελληνικού επιχειρηματικού πνεύματος που δίνει μάχες εντός και εκτός της χώρας βγάζοντας ασπροπρόσωπη την Ελλάδα στο εξωτερικό. Γίνεται λόγος για την καπνοβιομηχανία Καρέλια η οποία το 2012 δεν σημείωσε απλά νέο ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας αλλά προσέλαβε και νέους εργαζόμενους. Άραγε πόσες επιχειρήσεις αύξησαν το ανθρώπινο δυναμικό της στο κορύφωμα της κρίσης;

Η εμπορική επιτυχία της ελληνικής καπνοβιομηχανίας οφείλεται πρώτον στην μεγάλη γκάμα των προϊόντων – 35 σήματα διευρύνουν καθημερινά τη φήμη της επιχείρησης κυρίως στο εξωτερικό. Δεύτερον, στο πνεύμα καινοτομίας των ιθυνόντων οι οποίοι δεν περνά μέρα που να μην σκεφθούν ένα νέο προϊόν, μία νέα συσκευασία, ένα νέο χαρμάνι. Τρίτον, η εξαιρετική οικονομική θέση της εταιρείας που θα ζήλευαν διεθνείς οικονομικοί οίκοι και τέταρτον το ανθρώπινο δυναμικό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα της οικογένειας Καρέλια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χώρο του καπνού από το 1888, όταν ο Γεώργιος και ο Στάθης Καρέλιας ίδρυσαν την Καπνοβιομηχανία Καρέλια. Από γενιά σε γενιά, η οικογένεια εργάστηκε για την τελειοποίηση των προϊόντων της και την κατάκτηση νέων αγορών.

Η κυρία Βικτωρία Καρέλια, σύζυγος του αείμνηστου Γεωργίου Α. Καρέλια, διατηρεί τη θέση της προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ ο κ. Ανδρέας Καρέλιας κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Τα στελέχη της εταιρείας έχουν επωμιστεί με το καθήκον να εξυπηρετούν τις δεκάδες αγορές που έχει ανοίξει η επιχείρηση στην Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, την Μέση και την Άπω Ανατολή καθώς επίσης και την Αφρική.

Οι άνθρωποι όμως της καπνοβιομηχανίας Καρέλια έχουν μία ακόμη μόνιμη φροντίδα. Είναι η γενέτειρα Μεσσηνία από την οποία συνεχίζουν να αντλούν δύναμη και να προσπαθούν να την βοηθήσουν. Πέραν από τον μεγάλο αριθμό άμεσων και έμμεσων απασχολουμένων στην καπνοβιομηχανία, οι διοικούντες την επιχείρηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της περιοχής τους. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καρέλια, το οποίο διευθύνεται από τον κ. Αθανάσιο Καυγαλάκη. Το Ίδρυμα Καρέλια από κοινού με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου έλαβαν προσφάτως πρωτοβουλία για την τόνωση της εξωστρέφειας της περιοχής και των αγροτικών επιχειρήσεων για προώθηση των προϊόντων τους στο εξωτερικό.