ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΕΝΑΣ

Ποια ελληνική εταιρεία έσπασε στο φωτισμό το μονοπώλιο Siemens-Osram;

Ποια ελληνική εταιρεία έσπασε στο φωτισμό το μονοπώλιο Siemens-Osram;

Αντιπαρατέθηκε με τα θηρία της Siemens και της Osram κατορθώνοντας να σπάσει το μονοπώλιο στον τομέα του φωτισμού. Η ελληνική επιχείρηση από την Πάτρα κατόρθωσε όχι απλώς να επιβάλλει τα προϊόντα της σε μια αγορά που κυριαρχούσαν οι «προστάτιδες» επιχειρήσεις αλλά και να δώσει λύσεις υψηλότερων προδιαγραφών και σε τομείς που οι μεγάλοι αδυνατούσαν να το κάνουν. Ανέλαβε έτσι δύσκολα έργα όπως αυτά σταθμών του μετρό ενώ προετοιμάζεται εντατικά για τον «μεγάλο πόλεμο» που ήδη έχει ανοίξει στην αγορά φωτισμού και που με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα «παιχτούν» πανευρωπαϊκά έργα ύψους 48 δις. ευρώ. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ένας άλλος μεγάλος παίχτης – ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ – αποφάσισε να μπει ξανά στο επιχειρηματικό παιχνίδι αγοράζοντας όμως μια ιταλική επιχείρηση. Ας δούμε, όμως, ποια είναι η ελληνική εταιρεία που παράγει στην Ελλάδα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα φωτισμού LED.

Όλα ξεκίνησαν το 1987 από τον επιχειρηματία Δημήτριο Καρπάνο ο οποίος αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία Interfos, με αντικείμενο την διανομή εξειδικευμένων λαμπτήρων. Δύο χρόνια μετά η δραστηριότητα της επιχείρησης επεκτείνεται και στον χώρο του επαγγελματικού φωτισμού ενώ το 1990 ξεκινάει την λειτουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής φωτιστικών, στην Πάτρα και αρχίζει να παράγει πρότυπα φωτιστικά για επαγγελματικούς χώρους.Η συνεχώς ανοδική πορεία της εταιρίας και των προϊόντων της, οδηγεί σε εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής και στην αγορά μηχανημάτων νέας τεχνολογίας. Το 2000 ο κ. Καρπάνος λαμβάνει την απόφαση να δημιουργήσει μέσα στην εταιρεία ένα εξειδικευμένο τμήμα Μελετών και σχεδίασης φωτιστικών το οποίο και επανδρώνει με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στο χώρο του Φωτισμού.

Από τα πρώτα βήματα της επιχείρησης Interfosέχει περάσει αρκετός χρόνος. Η διοίκηση της επιχείρησης συνεχίζει την πορεία της παρά τις δυσκολίες που συναντά στο δρόμο της για να κάνει την έκπληξη όταν αποφασίζει να «χτυπήσει» έργα που σχετίζονται με σταθμούς του μετρό και άλλους οδικούς άξονες. Εισέρχεται με δύο λόγια σε ένα εξαιρετικά «εχθρικό γήπεδο» στο οποίο κυριαρχούν πολυεθνικοί κολοσσοί με ασύλληπτη δύναμη και τρομακτικές πολιτικές επιρροές. Κι όμως η μικρή επιχείρηση από την Πάτρα κάνει τη διαφορά: προτείνει λύσεις που οι μεγάλοι αδυνατούν να συλλάβουν ενώ την ίδια στιγμή έχοντας αφομιώσει την νέα τεχνολογία LEDκάνει ένα βήμα πιο κάτω: προτείνει τεχνολογικές λύσεις και προϊόντα με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, υψηλότερο φωτισμό και χαμηλότερο κόστος. Όλα αυτά της επιτρέπουν να κερδίσει την ανάληψη του έργου του φωτισμού στους σταθμούς του μετρό στο Νομισματοκοπείο, την Αγία Παρασκευή, τον Χολαργό. Επίσης του Κεραμεικού και της Ανθούπολης. Στις επόμενες εβδομάδες η εταιρεία ετοιμάζει νέες κινήσεις…

Η διοίκηση της Interfos δεν μένει όμως εκεί. Αναλαμβάνει σημαντικά έργα φωτισμού σε μεγάλες επιχείρησης όπως το ξενοδοχείο Hilton, εργοστάσια, σουπερμάρκετς, σε οδικούς άξονες, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα ενώ σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσει την ανάληψη ενός σημαντικού έργου.

H επιχείρηση υλοποιεί ένα από τα πιο δύσκολα έργα στο νέο αεροδρόμιο του Αμμάν ενώ έχει ήδη δρομολογήσει και άλλα έργα που τονώνουν την εξωστρέφειά της. Και όλα αυτά με ελληνικές πατέντες και ελληνική τεχνογνωσία που δημιουργήθηκε στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στην Πάτρα.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Η περίπτωση της Interfos είναι ωστόσο αποκαλυπτική από μία άλλη πλευρά. Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί πολύ σύντομα να διαχειριστεί ένα πολύ μεγάλο ποσό που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο αφορά την αντικατάσταση των ενεργοβόρων λαμπτήρων φθορίου, πεπιεσμένου αέρα και γενικότερα των λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας με λαμπτήρες LED. Toποσό αυτό - σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – είναι της τάξης των 48 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να αποσβεστεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αφού οι λαμπτήρες LED εξοικονομούν ενέργεια ως και 85% σε σχέση με τυους λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας.

Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι ποιος θα διαχειριστεί αυτό το ποσό και που θα κατευθυνθούν τα κονδύλια αυτά. Εμείς για την ιστορία αναφέρουμε ότι ήδη στην αγορά δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εισαγωγικών επιχειρήσεων – το συντριπτικό τμήμα τους εισάγει προϊόντα (όχι πάντα ελεγμένης ποιότητας) από την Κίνα ενώ οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού έχουν λάβει ήδη θέση. Θα βρει το σθένος η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή λαμπτήρων ή θα παραδοθεί άνευ όρων στους μεγάλους; ….