ΣΠΥΡΟΣ ΚΤΕΝΑΣ

Η ελληνική εταιρεία που απαντά στις πολυεθνικές βιομηχανικών αρωμάτων

Η ελληνική εταιρεία που απαντά στις πολυεθνικές βιομηχανικών αρωμάτων

Μπήκε σε έναν τομέα που κυριαρχείται από τα ισχυρά ονόματα των πολυεθνικών επιχειρήσεων για να αποδείξει ότι η ελληνική τεχνολογία μπορεί να σταθεί ισάξια με τα επιτεύγματα της παγκόσμιας παραγωγής. Γίνεται λόγος για μια επιχείρηση που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Ευγενίδη (απλώνει τη δραστηριότητά του στους τομείς της ναυτιλίας, ακτοπλοίας, τουρισμού. εκπαίδευσης και υψηλήςε τεχνολογίας) και η οποία αποτελεί την ελληνική λύση στον τομέα των βιομηχανικών αρωμάτων. Με δύο λόγια είναι η εταιρεία που δίνει ... άρωμα στα πιο διαφορετικά προϊόντα της εγχώριας και διεθνούς παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προϊόντα της μοναδικής αυτής επιχείρησης εμπιστεύονται ήδη βιομηχανικές επιχειρήσεις 15 χωρών. Ποιά, όμως είναι η ΒΙΟΡΥΤΛ που μέσα στην κρίση συνέχισε τις επενδύσεις, διευρύοντας παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό της; Πώς μπόρεσε να διεισδύσει ακόμη και στην Τουρκία;

Με ενεργή παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Άπω Ανατολή και Βόρεια Αμερική, η ΒΙΟΡΥΛ, που διευθύνεταιι από τον κ. Νικήτα Ραγκούση (photo) πραγματοποιεί σημαντικό ποσοστό των πωλήσεών της σε χώρες του εξωτερικού. Το 50% περίπου του κύκλου εργασιών της προέρχεται από εξαγωγές. "Η διείσδυσή μας σε νέες αγορές αποτελεί πάγια πολιτική της επιχείρησης" λεει ο κ. Ραγκούσης προσθέτοντας "Η ίδρυση της ΒΙΟΡΥΛ Τουρκίας υπήρξε το πρώτο βήμα εφαρμογής της πολιτικής αυτής και σήμερα η εταιρεία έχει δικτυωθεί εκεί με τέσσερα υποκαταστήματα, προωθώντας τα προϊόντα και τις νέες τεχνολογίες της. Σε μια σειρά άλλων χωρών τα προϊόντα της ΒΙΟΡΥΛ διανέμονται από αποκλειστικούς αντιπροσώπους:
Αυστραλία, Βιετνάμ, Γαλλία, Γερμανία,Η.Π.Α., Ινδονησία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρουμανία, Σερβία & Μαυροβούνιο, F.Y.R.O.M.,Νιγηρία".

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΒΙΟΡΥΛ είναι μόνιμη φροντίδα της διοίκησής της αλλά και του κ. Λεωνίδα Ευγενίδη Δημητριάδη, πρόεδρου του φερώνυμου Ιδρύματος, που δεν φείδεται κεφαλαίων για νέες επενδύσεις στην επιχείρηση. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τους επιτελείς της εταιρείας είναι το υπερσύγχρονο ερευνητικό εργαστήριο που θεωρείται και ο πυρήνας παραγωγής υπεραξίας της εταιρείας. "Στο εργαστήριο δαπανούμε κάθε χρόνο το 10% του τζίρου της επιχείρησης" λέει ο κ. Ραγκούσης υπογραμμίζοντας την ανάγκη τόνωσης της ερευνητικής διαδικασίας έτσι ώστε τα ελληνικά προϊόντα να ανοίξουν και νέες αγορές είτε να διευρύνουν την παρουσία τους στις ήδη υπάρχουσες.

Who is Who

Η ΒΙΟΡΥΛ ιδρύθηκε το 1946 από τον καθηγητή Αλέξανδρο Σταυρόπουλο. Ανήκει στις εταιρείες τεχνολογιών αιχμής και έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και εξέλιξη φυσικών προϊόντων, με ιδιαίτερη έμφαση στα αιθέρια έλαια. Εδώ και 60 χρόνια η εταιρεία έχει αφοσιωθεί στη δημιουργία προϊόντων φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πλαισιωμένη από μια μεγάλη ομάδα επιστημονικά καταξιωμένου προσωπικού και εφοδιασμένη με τον πλέον σύγχρονο ερευνητικό εξοπλισμό, εξυπηρετεί αποκλειστικά τους δύο τομείς δραστηριοτήτων της: της αρωματοποιίας και της βιοτεχνολογίας.
Από το 1976 η εταιρεία δραστηριοποιείται στο βιοτεχνολογικό κλάδο, με τη δημιουργία ενός από τα πρώτα ερευνητικά κέντρα βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, υπήρξε η παραγωγή της φερομόνης του δάκου (1980) και η επέκταση των ερευνών στα προϊόντα βιολογικής φυτοπροστασίας και διατροφής φυτών.
Από το 1999 εφαρμόζεται Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, πιστοποιημένο από τον ΕΛΟΤ (με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2000) που σήμερα καλύπτει την ανάπτυξη και την παραγωγή αρωμάτων και αρωμάτων τροφίμων.
Το 2003 πραγματοποιείται μετεγκατάσταση της εταιρείας στις Αφίδνες Αττικής. Ο νέος αυτός χώρος, έκτασης 7,5 στρεμμάτων, αποτελεί έδρα της εταιρείας και στεγάζει τα ερευνητικά εργαστήρια, τις οικονομικές και τις διοικητικές υπηρεσίες. Συγχρόνως η παραγωγική μονάδα μεταφέρεται στον Ελεώνα Βοιωτίας σε έκταση 21 στρεμμάτων.
Το 2006 η μονάδα παραγωγής πρώτων υλών και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (fine and aromatic chemicals) επεκτείνεται και πολλαπλασιάζει την παραγωγική της ικανότητα.
Σήμερα, η ΒΙΟΡΥΛ είναι μια μοντέρνα και ευέλικτη χημική βιομηχανία με ηγετική θέση στην ελληνική και διεθνή αγορά. Για περισσότερο από μισό αιώνα χαράζει την ανοδική της πορεία με γνώμονα τη συνεχή άντληση γνώσης και τη διαρκή υποστήριξη των πελατών της με άριστης ποιότητας προϊόντα, ευέλικτες λύσεις και νέες ιδέες.
Έχοντας παγιώσει την παρουσία της σε επιστημονικούς χώρους, όπως η Αναλυτική Χημεία, η Οργανική Σύνθεση και η Βιοτεχνολογία, πολύ πριν οι συγκεκριμένοι χώροι συγκεντρώσουν το ευρύτερο ενδιαφέρον, η ΒΙΟΡΥΛ δραστηριοποιείται σήμερα στους παρακάτω τομείς:Ανάπτυξη και παραγωγή βιομηχανικών αρωμάτων (fragrances),Ανάπτυξη και παραγωγή αρωμάτων τροφίμων - αρτυμάτων (flavors),Ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών αρωματοποιίας (aroma fine chemicals),Ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων θρέψης φυτών και φυτοπροστασίας (plant nutrition and protection products),Ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών συστημάτων καταπολέμησης - σημειοχημικά, ελκυστικά και απωθητικά εντόμων, φερομόνες κλπ. - (biological pest control systems),Έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.