FUN TIME

Κίμωλος: Λαδένια, η ελληνική πίτσα

Κίμωλος: Λαδένια, η ελληνική πίτσα

Η "ήρεμη δύναμη" των Δυτικών Κυκλάδων, με τις ανόθευτες παραλίες, έχει τη δική της ανόθευτη και λιτή κουζίνα.

Το νησί των δυτικών Κυκλάδων έχει τη δική της ανόθευτη και λιτή κουζίνα, γευστικές συνταγές περνούν από γενιά σε γενιά, αβγά με κάπαρη, τυρένιες (πιτάκια με μανούρι), αμαραθένιες (τυρόπιτες με φρέσκο μάραθο), τη λαχταριστή λαδένια, πεταλίδες πιλάφι, μπαρμπούνια με κάππαρη, αθερινόπιτα (αθερινούλα ψιλή με κρεμμύδια και αλεύρι στο τηγάνι), παξιμάδια με σχινόκοκκο, νοστιμότατα φραγκόσυκα.

Λαδένια, η πίτσα της Κιμώλου

Υλικά
για την ζύμη
350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 gr. αλεύρι σκληρό
10 gr. μαγιά νωπή ή 8 gr. ξηρή μαγιά
1 κουτάλι ζάχαρη
100 ml. ελαιόλαδο
Νερό

η στρώση
2 ντομάτες μεγάλες
2 κρεμμύδια μεγάλα
Ρίγανη
250 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινήστε προετοιμάζοντας το ζυμάρι της πίτας, ενώ παράλληλα προθερμάνετε τον φούρνο στους 200º C.
Σ' ένα μπολάκι διαλύετε την μαγιά, με λίγο ζεστό νερό και προσθέτετε και την ζάχαρη. Σ' ένα λεκανάκι που έχετε βάλει το αλεύρι προσθέστε την διαλυμένη μαγιά και λίγο αλάτι. Αρχίστε να ζυμώνετε, προσθέτοντας σταδιακά νερό (περίπου 320 ml στα 400 γρ. αλεύρι). Ρίχνετε σε δύο δόσεις τη μισή ποσότητα του λαδιού σας. Όταν ολοκληρώσετε το ζύμωμα αφήνετε για 40 λεπτά τη ζύμη να φουσκώσει.
Απλώστε το ζυμάρι σε λαδωμένο ταψί. Κόψτε σε μεσαία κομμάτια και τοποθετήστε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες και ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ολοκληρώστε την προετοιμασία βάζοντας αλάτι, ρίγανη, ή ότι άλλο μυρωδικό θέλετε, κατά βούληση.
Τέλος, την βάζετε στο φούρνο στους 180º C για 45 περίπου λεπτά.
Η μυρωδάτη ελληνική πίτσα σας είναι έτοιμη!