FUN TIME

Μαστίχα: Tόσο μοναδική όσο καμία

Μαστίχα: Tόσο μοναδική όσο καμία

Αν η Ελλάδα θα έπρεπε να υπερηφανεύεται για ένα μόνο προϊόν, η μαστίχα θα διεκδικούσε την πρώτη θέση.

Ένα δέντρο που αιώνες τώρα αρνείται πεισματικά να μεταναστεύσει και να ευημερήσει σε ξένο τόπο, δεν φυτρώνει πουθενά αλλού εκτός από το νησί της Χίου. Πρόκειται για ένα προϊόν τόσο μοναδικό όσο κανένα, σμιλεμένο από το εξαίσιο μικροκλίμα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Μασήστε την, πρόκειται για γιατρικό. Από το πολύτιμο εκχύλισμά της παράγονται δυνατά αιθέρια έλαια, σαπούνι και καλλυντικά, γλυκά, λουκούμια, ροφήματα, τσίχλες, ένα εξαιρετικό χωνευτικό ηδύποτο και πόσα άλλα. Φυλάξτε το άρωμά της, μυρίστε την βαθιά, γιατί μόνο εδώ θα έχετε την ευκαιρία.

Επισκεφθείτε τα χιώτικα μαστιχοχώρια γύρω από τους κάμπους με τα εσπεριδοειδή και θα ανακαλύψετε πως αυτή είναι η βασίλισσα, η μαστίχα. Ένα δέντρο δύσκολο που δίνει με κόπο τον καρπό του. Ο τρύγος γίνεται το καλοκαίρι και ο τρόπος, που οι παραγωγοί παίρνουν τη μαστίχα, είναι απολύτως φυσικός. Η μηχανή δεν επεμβαίνει πουθενά, όλα γίνονται με τα χέρια.

Ο φλοιός του δέντρου σχίζεται και αρχίζει η αναμονή. Στωικά ο τρυγητής περιμένει τα δάκρυα να πέσουν, για να μαζέψει μια-μια τις πολύτιμες σταγόνες, που μοσχοβολούν της γης τα αρώματα. Η σοδειά δεν μπορεί να προβλεφθεί παρά μόνο μέχρι να στερέψουν τα δάκρυά της. Στην αρχή είναι πυκνόρρευστα και έπειτα σκληρά, σαν ξεθωριασμένο κεχριμπάρι.