Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Αυτός ήταν ο πνευματικός καθοδηγητής των τζιχαντιστών του Παρισιού

Newsbomb

Ο Farid Benyettou, πρώην μέντορας και «πνευματικός καθοδηγητής» των αδελφών Κουασί και της ομάδας των τζιχαντιστών της περιοχήςButtes-Chaumont, έσπασε τη σιωπή του εχθές (12/01/2015) και μίλησε στη γαλλική τηλεόραση για το μακελειό στο Charlie Hebdo, και τα 17 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία.

Ο Benyettou, ο οποίος εργάζεται σήμερα ως εκπαιδευόμενος νοσηλευτής σε νοσοκομείο της γαλλικής πρωτεύουσας, καταδίκασε τις επιθέσεις κατά του Charlie Hebdo, των αστυνομικών και στο εβραϊκό παντοπωλείο, οι οποίες άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς.

Όπως αναφέρει η Le Monde η ομάδα των τζιχαντιστών της περιοχής Buttes-Chaumont λειτουργούσε υπό τη δική του καθοδήγηση και συνδεόταν με την Αλ Κάιντα, καθώς στόχος της ήταν να στέλνει μέλη της στο Ιράκ.

Ο Farid Benyettou συνελήφθη και καταδικάστηκε το 2008 σε 6 χρόνια στη φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως άλλωστε και ο Σερίφ Κουασί.

Ο ίδιος θέλησε, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, να καταδικάσει τις επιθέσεις και να δηλώσει ότι το Ισλάμ δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες αιματηρές ενέργειες.

«Πρόκειται για ανθρώπους που δεν ξέρουν τίποτα για τη θρησκεία», τονίζει.

Ο 33χρονος σήμερα Benyettou, είπε ακόμα ότι ο Σερίφ τον επισκέφτηκε λίγες εβδομάδες πριν τα σοκαριστικά γεγονότα.

«Ήθελε να μου μιλήσει για το Ισλάμ, τον ένοπλο αγώνα». «Τίποτε ωστόσο δεν προοιώνιζε τις πράξεις του, τον καθοδηγούσε η άγνοιά του», λέει.

Ο Benyettou, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτόκλητα στις αρχές από την πρώτη στιγμή των γεγονότων, μίλησε ακόμα κατά της ισλαμοφοβίας, λέγοντας ότι η Γαλλία τον έχει βοηθήσει.

Α. Τ.