Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλωτές ζήτησαν τη σύλληψη του Κίσινγκερ – Οργισμένη η αντίδραση του Μακέιν (vid)

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος

Ο πρώην σύμβουλος και υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, o 91 ετών Χένρι Κίσινγκερ, γιουχαΐστηκε την Πέμπτη (29/1) κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από διαδηλωτές που ζητούσαν τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου.

Οι διαδηλωτές του αντιπολεμικού κινήματος «Κώδικας Ροζ» ξεδίπλωσαν, φωνάζοντας, ένα πανό που έγραφε «Συλλάβετε τον Κίσινγκερ για εγκλήματα πολέμου» λίγο πριν ξεκινήσει η ακρόαση με θέμα τις «παγκόσμιες προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια». Ο Κίσινγκερ είχε προσκληθεί να μιλήσει στο Κογκρέσο μαζί με άλλους δύο πρώην υπουργούς Εξωτερικών, τον Τζορτζ Σουλτς και τη Μαντλίν Ολμπράιτ.

Μια διαδηλώτρια τον κατηγόρησε ότι «επέβλεπε τις σφαγές στο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος» αλλά και το πραξικόπημα στη Χιλή που οδήγησε στην ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, τον Σεπτέμβριο του 1973.

Η παρέμβαση των ακτιβιστών και των ακτιβιστριών του «Κώδικα Ροζ» —που ήταν ντυμένοι και ντυμένες στα ροζ— δεν άρεσε στον Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή Άμυνας που οργάνωσε την ακρόαση αυτή. «Μετέχω σε αυτήν την επιτροπή εδώ και χρόνια και ποτέ δεν είχα δει κάτι τόσο απρεπές, σκανδαλώδες και απαράδεκτο», είπε ο Μακέιν, χωρίς να καταφέρει όμως να σιωπήσουν οι ακτιβιστές.

«Θα το βουλώσετε ή θα ζητήσω να σας συλλάβουν. Φύγετε από δω, τιποτένιοι αλήτες», φώναξε τότε ο γερουσιαστής από την Αριζόνα, ενώ ορισμένοι από τους «ταραξίες» αποχωρούσαν μόνοι τους από την αίθουσα.

Ο Μακέιν, που ήταν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, κρατήθηκε αιχμάλωτος στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Υπενθύμισε ότι ο Χένρι Κίσινγκερ αρνήθηκε να τον πάρει μαζί του στις ΗΠΑ όταν βρέθηκε στο Ανόι για να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου, απαιτώντας να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι με τη σειρά που είχαν αιχμαλωτιστεί.

Ο Κίσινγκερ δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι μεροληπτούσε υπέρ του Μακέιν, επειδή ο πατέρας του ήταν ναύαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.