Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρινγκ ξανά η Βουλή – Πέταξαν βουλευτή από τις σκάλες! (video)

Newsbomb

Σε ρινγκ, για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, μετατράπηκε το τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα, όπου εκτυλίχθηκαν ξανά σκηνές απείρου κάλλους.

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεσμεύτηκαν να εμποδίσουν την ψήφιση ενός νόμου που διευρύνει τις εξουσίες των υπηρεσιών ασφαλείας και το οποίο στάθηκε αφορμή να έρθουν ξανά στα χέρια οι βουλευτές.

Το νομοσχέδιο που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση ενισχύει την εξουσία των αστυνομικών για την αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων και τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν χρήση όπλων εναντίον των διαδηλωτών.

Βουλευτές, έτσι, του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έπαιξαν ξύλο με συναδέλφους τους άλλων κομμάτων αργά το βράδυ της Πέμπτης (19/2), σύμφωνα με… ντοκουμέντα από τη συνεδρίαση που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης έπεσε μάλιστα από μια σκάλα, ενώ ένας άλλος έφθασε… προετοιμασμένος, έχοντας φέρει μαζί του μέχρι και... κράνος.

tourkia3

«Το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στέκουν ενωμένα απέναντι σε αυτόν το νόμο με τέτοιο σθένος δείχνει ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης έχουν καταστεί αφόρητες για όλη την κοινωνία», υποστήριξε ο Αλί Ριζά Οζτούρκ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους Κούρδους της Τουρκίας που θεωρούν ότι στρέφεται εναντίον τους. Ο Περβίν Μπουλντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), το οποίο συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, είπε ότι το κόμμα θα συνεχίσει να παρεμποδίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι να το «ξανασκεφτεί» η κυβέρνηση.

Εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να μπλοκάρει την ψήφιση μέχρι την ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου στα τέλη Μαρτίου, τότε μπορεί να μην περάσει μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο νόμος θα επιτρέπει στους αξιωματικούς της αστυνομίας να κάνουν χρήση όπλων εναντίον διαδηλωτών που κρατούν βόμβες μολότοφ ή άλλα επικίνδυνα όπλα. Θα αυξηθούν επίσης οι ποινές όσων συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις.

tourkia2

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχουν κατ' επανάληψη κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι στηρίζει τη βία και τη χρήση βομβών μολότοφ επειδή διαφωνεί με το νομοσχέδιο. «Το AKP δεν θα υποκύψει στις προκλήσεις και το νομοσχέδιο θα περάσει, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο», τόνισε την Παρασκευή (20/2) ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πρόταση νόμου.

Η ερευνήτρια Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι ο νόμος αυτός θα μετατρέψει την αστυνομία σε «αστυνομικό κράτος» και αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με την ψήφισή του θα εναρμονιστεί η χώρα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Είναι πραγματικά απογοητευτικό και κυνικό να λέμε ότι ακολουθούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεδομένης της άσχημης εικόνας που έχουμε από την αστυνόμευση των διαδηλώσεων στην Τουρκία», σημείωσε η ερευνήτρια μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.