Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ως το 2017 η ανοικοδόμηση της Λ' Άκουιλα

Νεφέλη Σκαρλίδου Νεφέλη Σκαρλίδου

Οι κάτοικοι της Λ' Άκουιλα, στην κεντρική Ιταλία, που καταστράφηκε πριν από 6 χρόνια από μια πολύνεκρη σεισμική δόνηση, θα πρέπει να περιμένουν, τουλάχιστον έως το 2017 προκειμένου να δουν την πόλη τους ανοικοδομημένη, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης.

Με 309 νεκρούς και σχεδόν 70.000 πληγέντες, ο σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών που έπληξε την κεντρική Ιταλία το 2009 μετέτρεψε την πόλη σε ερείπια.

«Το ιστορικό κέντρο δεν έχει ανοικοδομηθεί παρά σε ποσοστό μόλις 3% και χρειάζονται επιπλέον 3,5 δισεκατομμύρια (ευρώ) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες, επιπροσθέτως των 4 και πλέον δισεκατομμυρίων που έχουν ήδη δαπανηθεί» εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης, Μάσιμο Τσιαλέντε, που μοιάζει ωστόσο να πιστεύει ότι τα έργα ανοικοδόμησης θα ξεκινήσουν σύντομα.

«Τα πάντα θα έχουν επισκευαστεί το 2017» διαβεβαίωσε ο ίδιος στη Ρώμη, όπου παραβρέθηκε σε μία εκδήλωση βράβευσης που ήταν αφιερωμένη στα θύματα του σεισμού.

Οι κακοτεχνίες, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η διαφθορά και οι δικαστικές διαδικασίες κάθε είδους που συνδέονται με τον χειρισμό των αρχών της κατάστασης μετά το σεισμό αποτελούν συχνά φαινόμενα που έχουν σημαδέψει την ανοικοδόμηση της πόλης και τα εργοτάξια της Λ' Άκουιλα δεσπόζουν συχνά στα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων τα τελευταία 6 χρόνια.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας από τους βασικούς εργολάβους που είχαν αναλάβει τα έργα ανοικοδόμησης συνελήφθη με την κατηγορία ότι συνεργαζόταν με την Καμόρα, τη μαφία της Νάπολης.