Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέο βίντεο με βανδαλισμούς των τζιχαντιστών (video)

Newsbomb

Νέο βίντεο το οποίο απεικονίζει τζιχαντιστές να καταστρέφουν, με όπλα και σφυριά, αρχαιότητες στην ιρακινή πόλη Χάτρα δημοσιοποίησε η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο διαδίκτυο.

Η Χάτρα, αρχαία πόλη ηλικίας 2.000 χρόνων, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τόπων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

«Το Ισλαμικό Κράτος μας έστειλε να καταστρέψουμε αυτά τα είδωλα γιατί αυτά λατρεύονται αντί του Θεού», εξηγεί ο ένας από τους δύο τζιχαντιστές, μιλώντας στο βίντεο διάρκειας επτά λεπτών, το οποίο δεν έχει ημερομηνία. «Οργανώσεις των αποστατών δήλωσαν ότι η καταστροφή τέτοιων αρχαιοτήτων είναι έγκλημα πολέμου, συνεπώς τις καταστρέφουμε», προσθέτει.

Στις εικόνες, διακρίνονται αντάρτες να ξεριζώνουν γλυπτά από τοίχους, να τα πυροβολούν με το τουφέκι και να καταστρέφουν ένα άγαλμα χτυπώντας το με αξίνα. Τα αντικείμενα που φαίνονται στο βίντεο είναι φτιαγμένα, ωστόσο, από μεταλλικές ράβδους, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι αρχαιότητες στις οποίες έχει γίνει επισκευή και αποκατάσταση ή πιο πρόσφατα αντίγραφα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τζιχαντιστές επιτίθενται στους αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητο αρχαιολογικό κόσμημα, πρωτεύουσα των Ασσυρίων και να κάνουν θρύψαλα τους θησαυρούς του μουσείου της Μοσούλης, παρά τη διεθνή κατακραυγή. Η καταστροφή της Νιμρούντ, η οποία βρίσκεται 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Μοσούλης, έγινε με μπουλντόζες, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού.

Η Unesco καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις των τζιχαντιστών εναντίον της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ ενώ ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει αυτές τις καταστροφές «εγκλήματα πολέμου».