Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο μεταναστευτικός εφιάλτης της Λαμπεντούζα (video)

Newsbomb

To ραντάρ του ελικοπτέρου της ιταλικής ακτοφυλακής που πετάει πάνω από τη νήσο Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, έχει εντοπίσει μια μεγάλη βάρκα, γεμάτη παράτυπους μετανάστες.

Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και αυτή τη φορά η επιχείρηση διάσωσης κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Δίπλα από τη βάρκα πλέουν σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής, εξοπλισμένα με ό,τι χρειάζεται για να τους οδηγήσει σώους στη στεριά.

Η εικόνα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, και μετά την εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία και τα επεισόδια στις χώρες του Μαγκρέμπ, η νήσος Λαμπεντούζα είναι στη Μεσόγειο ένας μόνιμος εφιάλτης, αφού οι απώλειες ανθρώπινων ζωών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο τελευταίος απολογισμός έρχεται την Τρίτη 14 Απριλίου: 400 άνθρωποι χάθηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ιταλία…

«Σταματήστε, σταματήστε! Καθίστε κάτω! Μην κινείστε σας παρακαλώ! Είναι επικίνδυνο! Μην ανησυχείτε και μην κινείστε!», φωνάζουν οι Ιταλοί διασώστες.

Η επιχείρηση θα διαρκέσει αρκετές ώρες, μέχρι να μεταφερθούν πάνω στα πλοία, και από εκεί στη στεριά. Πάνω στη βάρκα υπάρχουν πολλά παιδιά, τα οποία έχουν προτεραιότητα και ειδική μεταχείριση. Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η επιχείρηση για τη διάσωση ενός ηλικιωμένου, με κινητικά προβλήματα.

Ο διοικητής του Λιμεναρχείου στη Λαμπεντούζα, Αντόνιο Μοράνα, εξηγεί:

«Σε αυτή την περίπτωση η αποστολή είναι πιο λεπτή και πιο περίπλοκη. Χρειάζεται μεγαλύτερη ναυτική δύναμη. Η μεταφορά είναι η πιο ευαίσθητη ενέργεια και είναι ιδιαίτερα δύσκολη».

Από εκεί και πέρα, ξεκινάει η προβλεπόμενη διαδικασία. Τους οδηγούν στα κέντρα υποδοχής, και σε ασφαλείς χώρους για να τους δοθούν τα απαραίτητα.

Στη Λαμπεντούζα, οι παράνομα εισελθόντες μετανάστες δέχονται βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος έχει κατασκηνώσει στην περιοχή.

«Εμείς προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς που έχουν άμεσα προβλήματα, υποθερμία, αφυδάτωση για να αντιδράσουμε άμεσα πριν τα στείλουμε ισορροπημένα αυτά τα άτομα στα κέντρα υποδοχής. Γιατί εκεί δεν έχουμε δυνατότητα άμεσης επέμβασης», εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας που πλέον βρίσκεται σχεδόν μόνιμα εκεί.

Επικουρικές υπηρεσίες, προσφέρει αυτόματα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο ρόλος της οποίας είναι να ενημερώσει τους μετανάστες σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν ως προς την ασφαλή παρουσία τους στη χώρα. Ιδιαίτερα για τους αιτούντες άσυλο. Η εκπρόσωπος Ραφαέλα Μιλάνο υπογραμμίζει:

«Η αρχή είναι η παρακολούθηση των σταθερών της εισόδου των μεταναστών. Και να δοθούν ειδικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν, ως προς την πρόσβαση στη διεθνή προστασία εδώ στην Ιταλία. Και τέλος είμαστε παρόντες στο μόλο κατά τη διάρκεια της άφιξης όπου συνδράμουμε με άλλες οργανώσεις που υπάρχουν εδώ».

Η Λαμπεντούζα δέχεται το τελευταίο διάστημα μεγάλες πιέσεις μεταναστευτικών ρευμάτων, λόγω του πολέμου της Λιβύης της Συρίας, και των εξεγέρσεων στην Τυνησία. Είναι ακριβώς απέναντι και όλοι βλέπουν το μικρό νησάκι, μεταξύ Μάλτας και Σικελίας, ως ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Το κέντρο της πόλης το θυμίζει ένα νεκροταφείο από κουφάρια σκαφών, που είτε ναυάγησαν είτε κατασχέθηκαν…

Η Ιταλία μαζί με την Ελλάδα και την Ισπανία, αποτελούν τις μεγάλες κύριες χώρες της Μεσογείου, στην παράνομη μετανάστευση.

Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στις 11 και στις 13 Απριλίου, περισσότεροι από 5.100 μετανάστες έχουν φτάσει στην Λαμπεντούζα, στη Σικελία, την Καλαβρία και την Πούλια.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και 450 παιδιά, 317 από τα οποία είναι ασυνόδευτα.

«Πολλά από αυτά έχουν ζήσει εμπειρίες φρικιαστικής βίας και έχουν χάσει φίλους, συγγενείς ή γονείς, ακόμα και σε πρόσφατα ναυάγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στη Λιβύη είναι σχεδόν εκτός ελέγχου και στους δρόμους βλέπει κανείς πρωτοφανή περιστατικά βίας», ανέφερε ο Βαλέριο Μπλακς, διευθυντής της οργάνωσης.

Το όλο θέμα των μεταναστευτικών πιέσεων βρίσκεται, πάντως, ψηλά στις προτεραιότητες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στις ιταλικές, ελληνικές και λοιπές ευρωπαϊκές ακτές περίπου 7.000 μετανάστες, τονίζοντας ότι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές θα έχουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.