Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Συναγερμός λόγω έκρηξης ηφαιστείου (video)

Newsbomb

Ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε χθες (22/04/2015) στον κώνο Καλμπούκο της νότιας Χιλής, για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με αποτέλεσμα μια περιοχή πολλών χιλιομέτρων να καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα και καπνό.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής, η ONEMI, κήρυξε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» στην περιοχή μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, που βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στην τουριστική πόλη Πουέρτο Βάρας.

Όπως διευκρίνισε η ONEMI μέσω του λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, δημιουργείται μια «ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα 10 χλμ. γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου».

Σύμφωνα με τις αρχές της Χιλής, περίπου 1.500 άνθρωποι ήδη απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. «Η έκρηξη έγινε πριν από περίπου μισή ώρα. Υπάρχει πολύς κόσμος έξω στους δρόμους, πολλοί σπεύδουν σε πρατήρια καυσίμων» για να ανεφοδιάσουν τα αυτοκίνητά τους, δήλωσε ένας κάτοικος του Πουέρτο Βάρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Χιλή έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηφαιστείων στον κόσμο μετά την Ινδονησία, με περίπου τα 500 να θεωρούνται δυνητικά ενεργά.