ΚΟΣΜΟΣ

Σρι Λάνκα: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες (videos)

Σρι Λάνκα: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες (videos)

Το μέγεθος της τραγωδίας και της καταστροφής που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης εβδομάδας, αποκάλυψε η υποχώρηση των νερών σε μεγάλο μέρος των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα, την ίδια ώρα που ο απολογισμός των νεκρών ανέβηκε σε τουλάχιστον 101.

Οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνεχίζουν τις έρευνες, χωρίς ωστόσο πολλές ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων κάτω από τόνους λάσπης, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα στην περιοχή του Κιγκάλι (περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο) που έχει πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Πραντίπ Κοντιπίλι, εκπρόσωπο του κέντρου αντιμετώπισης καταστροφών, «τα νερά των πλημμυρών υποχώρησαν σε όλη τη χώρα», και «πάνω από 530 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περίπου 4.000 υπέστησαν ζημιές».

Κατά τον ίδιο, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της πρωτεύουσας μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Σημειώνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων του Κολόμπο είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών που σάρωσαν τη νήσο.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις ζημίες για τις μικρές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται να δώσει αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σημειώνεται τέλος ότι η Βουλή της χώρας συγκλήθηκε για αύριο, μία εβδομάδα νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν, για να συζητήσει προ ημερησίας διατάξεως σχετικά με την ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας μετά τις καταστροφές που υπέστη το Κολόμπο από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που θεωρούνται οι μεγαλύτερες των τελευταίων 25 ετών.

Ο κυκλώνας Ροάνου, στον οποίο οφείλονταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έπληξε μετά τη Σρι Λάνκα και το Μπανγκλαντές, όπου οι αρχές έκαναν λόγο για 24 νεκρούς, πριν διαλυθεί.

Σχετικές ειδήσεις