Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Γαλλία: 13 Νοεμβρίου 2015 - Η μέρα που άλλαξε για πάντα την Ευρώπη (pics+vids)

Ευστράτιος Μωραΐτης Ευστράτιος Μωραΐτης

Τρομοκρατική επίθεση ΓαλλίαΑκριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα 13 Νοεμβρίου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών του ISIS στο κέντρο του Παρισιού, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 130 άτομα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ «11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης πραγματοποιώντας τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στο Σταντ ντε Φρανς, βορείως του Παρισιού, όπου σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο το πρώτο από τα 130 θύματα των τζιχαντιστών.

Ο Ολάντ, χωρίς να εκφωνήσει ομιλία, συνοδευόμενος από τη δήμαρχο του Παρισιού, την Αν Ινταλγκό, και τον Ντιντιέ Παγιάρ, δήμαρχο του Σεν Ντενί όπου βρίσκεται το Stade de France, έκανε τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που έχει τοποθετηθεί στην πύλη D του σταδίου, στη μνήμη του Μανουέλ Ντίας, ο οποίος σκοτώθηκε από την έκρηξη βόμβας που ενεργοποίησε ένας από τους δράστες του μακελειού.

Έπειτα από ενός λεπτού σιγή και την κατάθεση στεφάνου, ο γιος του θύματος ανέγνωσε κείμενο στο οποίο απηύθυνε έκκληση για επίδειξη «ανεκτικότητας και λογικής», σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Παράλληλα, αποκαλυπτήρια αναμνηστικών πλακών με τα ονόματα των θυμάτων πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα διαφορετικά σημεία που έγιναν στόχοι των τρομοκρατών. Κάθε φορά θα τηρείται ενός λεπτού σιγή, ενώ δεν θα γίνουν επίσημες ομιλίες, σύμφωνα με τη θέληση και των οικογενειών να γίνουν οι εκδηλώσεις σε μια ατμόσφαιρα «περισυλλογής, κατάνυξης και διακριτικότητας».

Εξάλλου χθες Σάββατο (12/11/2016), παραμονή της τραγικής επετείου της 13ης Νοεμβρίου, ο Βρετανός τραγουδιστής Στινγκ έδωσε ξανά «ζωή» στο ανακαινισμένο Μπατακλάν με μια μεγάλη συναυλία στη μνήμη των 90 θυμάτων, που βρήκαν τραγικό θάνατο στο μουσικό θέατρο πριν ακριβώς ένα χρόνο.

«Η μουσική είναι ένας ωκεανός που δεν έχει τέλος, η μουσική είναι η κοινή μας γλώσσα», ήταν τα λόγια του Στινγκ στο γαλλικό ραδιόφωνο, λίγες ώρες πριν από τη συναυλία.

Η συναυλία, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων.

«Η Γαλλία και ο κόσμος όλος θα δουν ότι το Μπατακλάν ξαναζεί», δήλωσε το απόγευμα συγκινημένος ο Ζερόμ Λανγκλέ, ο ιδιοκτήτης της ιστορικής αίθουσας.

Και δεν υπερέβαλε όταν είπε «ο κόσμος όλος», αν κρίνει κανείς από τα τηλεοπτικά συνεργεία, τους φωτοειδησεογράφους, τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, που από τις έξι το απόγευμα είχαν σπεύσει στην περιοχή, για να εξασφαλίσουν τη μια σπιθαμή γης ώστε να στήσουν το τρίποδο της κάμεράς τους. Οι απεσταλμένοι των μέσων ενημέρωσαν έκαναν ζωντανές συνδέσεις με μακρινό φόντο την είσοδο και συνεντεύξεις με τον κόσμο που συνωστιζόταν και αυτός μαζί τους.

Στον φράχτη της πρασιάς πίσω από τους δημοσιογράφους, άρχισαν και πάλι να τοποθετούνται λουλούδια και αφιερώματα στη μνήμη των θυμάτων.

Μπρος στο αυτοσχέδιο «εικονοστάσι», γονατιστός παρά τον συνωστισμό, με ένα κερί στο χέρι, ένας νεαρός γύρω στα τριάντα με κλειστά τα μάτια, έμοιαζε να ταξιδεύει μακριά... «θέλω να πείσω ακόμα και τον εαυτό μου ότι κάτι προσφέρω με το να μην ξεχνώ» εξήγησε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν να σηκωθεί.

Ένας ασπρομάλλης μεσήλικας με χακί σακάκι έφτασε βιαστικά και άφησε μια ανθοδέσμη. Εξήγησε τη δική του ιστορία: Τον λένε Ζορζ κι ακριβώς ένα χρόνο πριν, αποφάσισε να καλέσει το βράδυ δύο φιλικά ζευγάρια για να φάνε σπίτι του.

Το ένα ζευγάρι έπαιρνε απεριτίφ στο καφέ «La belle equipe» και το άλλο στο «Petit Cambodge», δέχθηκαν όμως την πρόσκλησή του και μετακινήθηκαν σπίτι του. Όταν έμαθαν ότι και τα δύο καφέ έγιναν στόχος των τρομοκρατών, συνειδητοποίησαν ότι ο φίλος τους συμπτωματικά τους είχε τη ζωή.

Έξω από το μουσικό θέατρο μια ροζ λεπτή κορδέλα τυλίγει σκαρφαλώνοντας τον παχύ κορμό ενός δένδρου, με κολλημένα λευκά χαρτάκια που περιέχουν μηνύματα, που μοιάζουν να θέλουν ν' ακουστούν στα ουράνια: «μια τρυφερή σκέψη για σένα γιε μου, ο πατέρας σου που σε αγαπάει», «οι σκέψεις μας συνοδεύουν τον Στεφάν και όλη του την οικογένεια» και ακόμα «σε όσους έζησαν αυτό το τρομερό γεγονός και στον αδελφό μου Κριστόφ που δείχνει μεγάλο κουράγιο εδώ και ένα χρόνο».

Το χρονικό των επιθέσεων

Σαν σήμερα, πριν ακριβώς ένα χρόνο οι δρόμοι στην καρδιά της πρωτεύουσας της Γαλλίας βάφτηκαν με αίμα σε 7 συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο εσωτερικών, όλες οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, 23' για την ακρίβεια, με μια αλληλουχία ανά 5 λεπτά.

Το χρονικό της χθεσινής «ημέρας τρόμου» όπως το κατέγραψε το υπουργείο εσωτερικών έχει ως εξής:

Στις 21:20 έγινε η πρώτη έκρηξη με ανατίναξη ενός καμικάζι έξω από το γήπεδο «Stade de France», κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Στο γήπεδο, ήταν συγκεντρωμένα γύρω στα 80.000 άτομα και ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών.

Πέντε λεπτά αργότερα, στις 21:25, σημειώθηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί στο 10ο διαμέρισμα ανατολικά του Παρισίου στο αίθριο μιας πιτσαρίας. Πέντε άτομα έπεσαν νεκρά από τις ριπές.

Στις 21:30, ήτοι 10 λεπτά αργότερα, δεύτερη ενέργεια καμικάζι καταγράφεται έξω από το Στάδιο.

Στις 21:38, νέα επίθεση καταγράφεται στο 11ο διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού ( Rue de Charonne) σε εστιατόρια, στα τραπεζάκια έξω, με 19 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στις 21:43, νέα έκρηξη σημειώνεται στο 11ο ( Boulevard Voltaire) μπροστά στο κτήριο με αριθμό 253 κοντά στην πλατεία του Έθνους (place de la Nation).

Στις 21:50 ξεκινά η επίθεση στο Μπατακλάν στο Boulevard Voltaire, στον αριθμό νούμερο 50, όπου ευρίσκεται η ιστορική για την πρωτεύουσα αίθουσα συναυλιών. Η απόσταση από την προηγούμενη επίθεση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα, δηλαδή 5 λεπτά με αυτοκίνητο. Στο Μπατακλάν η επίθεση των τρομοκρατών διήρκησε 3 ώρες έως την έφοδο των ειδικών μονάδων της αστυνομίας.

Τέλος, ο κύκλος των τρομοκρατικών επιθέσεων κλείνει στις 21:53 με μια τρίτη ενέργεια καμικάζι που σημειώθηκε και πάλι στο Στάδιο.