Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Στιγμές αγωνίας - Καλιφόρνια: Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες κάτω από συντρίμμια και τόνους λάσπης

Newsbomb

Οι ομάδες διάσωσης στη νότια Καλιφόρνιαεργάστηκαν πυρετωδώς καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας έως σήμερα το πρωί (11/1), χρησιμοποιώντας στις έρευνες ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και σαρωτές για να «χτενίσουν» τους τόνους χαλασμάτων, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση επιζώντων από τις φονικές κατολισθήσεις που σάρωσαν τις γραφικές παράκτιες κοινότητες της πολιτείας.

Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 8 παραμένουν σήμερα αγνοούμενοι, αφού δύο ημέρες νωρίτερα τεράστιοι όγκοι λάσπης σάρωσαν τα πάντα στους λόφους της περιοχής μεταξύ του Ειρηνικού Ωκεανού και του Εθνικού Δρυμού του Λος Πάντρες, σύμφωνα με τις αρχές της Σάντα Μπάρμπαρα. Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν περισσότερα από 100 σπίτια και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 28 άνθρωποι.

«Οι ομάδες μας βρίσκονται εκεί έξω» δήλωσε η Άμπερ Άντερσον, η εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Σάντα Μπάρμπαρα. «Εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο».

Περίπου 500 διασώστες με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, στρατιωτικών ελικοπτέρων και θερμικών καμερών επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές. Χθες οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι βοήθησαν τις ομάδες διάσωσης να απεγκλωβίσουν 10 παγιδευμένους κατοίκους, είπε η Άντερσον.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς καθώς οι αρχές πρέπει να ανοίγουν δρόμο μέσα από τη λάσπη, που ανέρχεται σε πολλές περιπτώσεις στο ύψος της ανθρώπινης μέσης, να απομακρύνουν τους κορμούς των δέντρων που ξεριζώθηκαν, βράχους και άλλα συντρίμμια.

«Άλλη μια δύσκολη ημέρα στην κομητεία της Σάντα Μπάρμπαρα καθώς το προσωπικό μας από κάθε γωνιά της κομητείας μας και των γειτονικών μας κομητειών αναζητά επιζώντες και απομακρύνει τους πληγέντες» επισήμανε το γραφείο του σερίφης σε ένα μήνυμα στο Twitter αργά χθες το βράδυ.

Εκτός των 100 σπιτιών που ισοπεδώθηκαν, εκατοντάδες άλλες υποδομές και κτίρια υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τους χειμάρρους λάσπης και τα συντρίμμια που παρέσυραν μαζί τους.

Μεταξύ των κτιρίων που επλήγησαν είναι ιστορικά ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες διασήμων, ιδίως στην περιοχή του Μοντεσίτο.

Η Έλεν Ντετζένερις η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους πληγέντες περιέγραψε σήμερα στο talk show της:

«Υπάρχουν οικογένειες που αγνοούνται, άνθρωποι που έχουν χάσει τα ίχνη των συγγενών τους… είναι καταστροφικό».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters