Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε LIVE: Εντυπωσιακές εικόνες από τα ποτάμια λάβας που «καταπίνουν» τη Χαβάη (Vids+Pics)

Newsbomb

Η κορυφή του ηφαιστείου Κιλαουέα, στη Χαβάη, εξερράγη στις 17 Μαΐου, στέλνοντας στάχτη και καπνό σε ύψος πολλών χιλιάδων μέτρων.

Πέντε ημέρες μετά η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται καθώς οι εκρήξεις και οι εκλύσεις λάβας από το ηφαίστειο Κιλαουέα εισέρχονται σε πιο βίαιο στάδιο, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να αναγκαστούν να κλείσουν τον γεωθερμικό σταθμό που παρέχει στο νησί το 25% του ηλεκτρικού ρεύματος, υπό το φόβο τεράστιας καταστροφής λόγω των εξαιρετικά εύφλεκτων χημικών υλικών σε αυτό.

1377300 19537768

Καθώς νέες ρωγμές ανοίγουν στο έδαφος σε πολύ κοντινή απόσταση από το γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ομάδες άμεσης επέμβασης απομάκρυναν το πεντάνιο που χρησιμοποιείται στις τουρμπίνες του εργοστασίου καθώς αν το υγρό αναφλεγεί, η επακόλουθη έκρηξη θα μπορούσε να γίνει αισθητή σε ακτίνα έως και 1,6 χιλιομέτρων.

May 21, 2018 Lava Burns Homes from Mick Kalber on Vimeo.

Το εργοστάσιο Puna Geothermal Venture βρίσκεται στα όρια της κατοικημένης περιοχής Λεϊλάνι Εστέιτς στο Μπιγκ Άιλαντ της Χαβάης, όπου η λάβα που εκλύεται από τις δεκάδες ηφαιστειακές ρωγμές έχει έως σήμερα καταστρέψει πολλά κτίρια, τα περισσότερα κατοικίες, και έχει αναγκάσει χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν τις εστίες τους.

«Καθώς νέες ρωγμές σχηματίζονται και επιτείνεται η έκθεση σε τοξικά αέρια, το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης κλίμακας εκκένωσης αυξάνεται» τόνισε ο κυβερνήτης της Χαβάης.