Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα χταπόδι ρομπότ στο ενυδρείο Κρήτης!

Newsbomb

Το Ενυδρείο Κρήτης προσκαλεί τους επισκέπτες του να έρθουν να θαυμάσουν, μαζί με τον Άγιο Βασίλη, ένα χταπόδι ρομπότ το οποίο έχει κατασκευαστεί στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ από τον Δρ. Δημήτρη Τσακίρη και τους συνεργάτες του.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν το διαφορετικό αυτό μηχανικό χταπόδι και την κίνησή του στη μεγάλη δεξαμενή όπου έρχεται αυτές τις μέρες ο Άγιος Βασίλης και να ακούσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το εγχείρημα αυτό από τον Δρ. Δημήτρη Τσακίρη.

Σύμφωνα με το Δρ. Δημήτρη Τσακίρη, η ανάπτυξη εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων που κινούνται κοντά ή μέσα στη θάλασσα, και έχουν δυνατότητες που προσεγγίζουν την αποτελεσματικότητα και την προσαρμοστικότητα των έμβιων οργανισμών, θα υποβοηθούσε σημαντικές ρομποτικές εφαρμογές που σχετίζονται με την κατασκευή και επιθεώρηση υποδομών, με διαδικασίες έρευνας και διάσωσης, ή με την εξερεύνηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Εμπνεόμενοι από έμβιους οργανισμούς, όπως τα χταπόδια, που έχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά κίνησης σε μη-δομημένα περιβάλλοντα, όπως το νερό της θάλασσας, ο Δρ. Τσακίρης και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν, υλοποιούν και μελετούν ρομποτικά συστήματα για κίνηση σε τέτοια περιβάλλοντα. Οι μελέτες αυτές έχουν έναν άξονα υπολογιστικό, με έμφαση στην μοντελοποίηση της μηχανικής αυτών των ρομποτικών συστημάτων και της αλληλεπίδρασής τους με το περιβάλλον τους, καθώς και έναν άξονα πειραματικό, όπου ρομποτικά πρωτότυπα, με διάφορες μορφολογίες και καινοτόμες μεθόδους κίνησης, αναλύονται ως προς την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά τους σε αυτά τα περιβάλλοντα.

Πηγή: cretalive.gr