Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Norman Atlantic: Θρίλερ με νεκρό η διάσωση των επιβατών

Newsbomb

Αγωνιώδεις στιγμές ζουν εκατοντάδες άτομα που δεν έχουν απεγκλωβιστεί από το πλοίο Norman Atlantic, το οποίο βρίσκεται φλεγόμενο ανοιχτά της Κέρκυρας, σε ιταλικά χωρικά ύδατα - Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για έναν νεκρό.

Τραγική τροπή πήρε το θρίλερ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου, καθώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδιδαν τα ιταλικά Μέσα, ένας άντρας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού.

Την τραγική είδηση μετέδωσε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στην διαδικτυακή της έκδοση, και επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο και απο το ενιαίο κέντρο έρευνας της Ρώμης που συντονίζει την επιχείρηση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα, ένα ζευγάρι, στην προσπάθεια διάσωσης και ενώ επιχειρούσε να μεταφερθεί στη σωστική λέμβο, «κάτι πήγε στραβά και οι δύο παρέμειναν εγκλωβισμένοι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διασώστες επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν, καθώς λέγεται πως έπεσαν στο νερό. Όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, η γυναίκα διασώθηκε, αλλά ο άνδρας έχασε τη ζωή του.

Απο το πλοίο απομακρύνθηκαν εκατοντάδες άτομα. Μεγάλος αριθμός απομακρύνθηκε αρχικά με σωστική λέμβο και στη συνέχεια με τη συνδρομή ελικοπτέρων. Εξ αυτών, 49 άτομα βρίσκονται πλέον στο πλοίο «Spirit of Piraeus», 39 άτομα στο σκάφος «Aby Jeanette», 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Cruise Europa". Ακόμη, 9 άτομα έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και ένα 1 άτομο σε σκάφος Ιταλικής Ακτοφυλακής που είναι εν πλω για το Πρίντεζι, ενώ συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός από ιταλικά ελικόπτερα. Ταυτόχρονα, συμμετέχει στην επιχείρηση αερομεταφοράς και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που πετάει πάνω απο το φλεγόμενο πλοίο.

Πλέον, τα διασωθέντα άτομα φτάνουν τα 158.

Αρκετά άτομα ήδη έχουν ήδη μεταφερθεί στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα. Τα ιταλικά ελικόπτερα εντείνουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης όλων των επιβατών απομακρύνοντας τους επιβάτες ανά δυο, δίνοντας μάχη με το χρόνο.

Μεταξύ των μεταφερθέντων στη στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε, είναι τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic. Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίζονται σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Λέτσε.

Ανεφοδιάζεται και δεύτερο Super Puma

Στην Κέρκυρα βρίσκεται και δεύτερο ελικόπτερο Super Puma, το οποίο ανεφοδιάζεται ώστε να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός. Πάντως, τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σπεύδουν συγγενείς των επιβαινόντων στο Norman Atlantic, προσπαθώντας να μάθουν πληροφορίες για τους δικούς τους και για την εξέλιξη της επιχείρησης.

Δείτε ζωντανά την επιχείρηση, όπως τη μεταδίδει το Rainews.it.

Φουντώνει πάλι η φωτιά- Παίρνει κλίση το πλοίο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διασώστης ο οποίος επέτρεψε στην πόλη του Ότραντο, δήλωσε ότι η φωτιά έχει επεκταθεί και πάλι σε μέρος του Νοrman Atlantic και ότι το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει εμφανή κλίση προς την μία του πλευρά.
Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Οι υπόλοιποι δυο είναι άνδρες, Ιταλοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Διαψεύδει η ναυλώτρια εταιρία τις πληροφορίες για κλίση του πλοίου

Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ- όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση, ενώ στο σημείο βρίσκονται τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη η μεταφορά όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Cruise Europa».

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ιταλικές αρχές, είναι να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, πρόσθεσε ο ίδιoς.

Προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς

Συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του επιβατηγού πλοίου «Νorman Αtlantic», ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, πραγματοποιεί εδώ και ώρα ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο.

Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα περιμένοντας τον απεγκλωβισμό τους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί πήδηξαν στη θάλασσα αλλά περισυνελέγησαν σώοι απο ιταλικό καϊκι.

norman

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα νούμερο πέντε.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.

Οκτώ επιβάτες έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία

Στην πόλη Γκαλατίνα βρίσκονται ήδη 8 Ιταλοί που επέβαιναν στο πλοίο «Norman Atlantic», οι οποίοι διασώθηκαν από ιταλικά ελικόπτερα.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, που μετέφερε πληροφορίες από τη «La Pepublica» οι οκτώ Ιταλοί πάσχουν από υποθερμία και αναμένεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της πόλης.

map

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΝΕΚ

Σε αυτή ανεφέρεται: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου 2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο "Norman Atlantic" της εταιρείας "Visemar di Navigazione S.R.l.", ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε τη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα. Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία».

Δείτε εδώ όλα τα ονόματα των επιβατών του Norman Atlantic

Πληροφορίες για τέσσερα άτομα σε θάλασσα και γλίστρα

Πληροφορίες για δύο άτομα που βρίσκονται στη θάλασσα και ακόμη δύο που έχουν εγκλωβιστεί στη γλίστρα, έδωσε νωρίτερα σημερα 28/12 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Όπως είπε οι περιπτώσεις, τόσο για τα δύο άτομα που φέρεται να βρίσκονται στη θάλασσα, όσο και για τους δυο επιβάτες που ενδέχεται να βρίσκονται στη γλίστρα, διερευνώνται και γίνεται προσπάθεια να γίνει σύνταξη του πλήρους καταλόγου των επιβαινόντων. Ωστόσο, σε ερώτηση που έγινε αργότερα στον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος για τις εξελίξεις γύρω απο το θέμα αυτό, διεφάνη ότι τελικά αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Λιμενικό: Η επιχείρηση διάσωσης συντονίζεται από την ιταλική ακτοφυλακή

Από τις 10:00 σήμερα Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, ο συντονισμός της επιχείρησης απεγκλωβισμού των επιβατών του φλεγόμενου «Norman Atlantic» γίνεται από την ιταλική ακτοφυλακή, καθώς το πλοίο έχει περάσει σε περιοχή ευθύνης της Ιταλίας, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός
Σε δηλώσεις του ο κ. Νίκος Λαγκαδιανός υπογράμμισε ότι «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης.
Όπως είπε, στην περιοχή «υπάρχουν 8 παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία».

Πάντως, στα πυροσβεστικά, λόγω των καιρικών συνθηκών, δόθηκε εντολή να επιστρέψουν, καθώς ήταν αδυνατον να προσεγγίσουν.

Τα παραπλέοντα σκάφη επιχείρησαν προσέγγιση

Να σχηματίσουν «κλοιό» γύρω από το φλεγόμενο Norman Atlantic επεχείρησαν επτά παραπλέοντα σκάφη, προκειμένου να γίνει ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών.

Στο σημείο έσπευσαν ρυμουλκό πλοίο και πυροσβεστικά σκάφη, ένα από την Ηγουμενίτσα και δύο από την Ιταλία.
Σύμφωνα με σχεδιασμό που είχε γίνει νωρίτερα, οι περισσότεροι επιβάτες επρόκειτο να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο «Cruise Europa», ενώ ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερεύνησαν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από την αέρα μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκεται κάποιος επιβάτης.

Δίπλα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic» είχε σπεύσει επίσης το πλοίο «spirit of Piraeus».

norman2

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.

Η επιχείρηση από τις 10:00 το πρωί σήμερα, έχει περάσει στο συντονισμό των ιταλικών αρχών, καθώς το πλοίο βρίσκεται σε περιοχή ευθύνης της Ιταλίας, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας. Στην περιοχή πετάει ένα αεροσκάφος C-130.

Το πλοίο Νorman Αtlantic είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 478 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, ενώ υπάρχουν και 222 οχήματα.

ploio2 copy


Το πλήρωμα δεν μιλάει αγγλικά

Την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι το πλήρωμα είναι ιταλικής καταγωγής και δεν μιλάει αγγλικά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η συνεννόηση με τους επιβάτες.


Προσέγγισε ελικόπτερο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το θέμα και κατόπιν συνεννόησης συμφωνήθηκε να σταλούν πέντε ελικόπτερα και ένα C-130 για να κατευθύνουν την εκκένωση. Το μεσημέρι σήμερα Κυριακή 28/12 κατάφερε να προσεγγίσει ελικόπτερο Super Puma, το οποίο κάνει κύκλους πάνω απο το φλεγόμενο πλοίο. Νωρίτερα, είχαν απογειωθεί δυο ελικόπτερα, ωστόσα δε μπόρεσαν να φτάσουν στο σημείο, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων.

Στο σημείο επίσης, κατευθύνεται το πυροσβεστικό «Σκούρτης» στο οποίο επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών.

«Αυτό μπορούν να κάνουν είναι να κάνουν μεμονωμένες διασώσεις από αέρα... Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε «βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, το πλοίο είναι 22 μίλια από τις ιταλικές ακτές».

norman3

Βαρβιτσιώτης: Από τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις διάσωσης

«Από τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει» χαρακτήρισε την επιχείρηση ο υπουργός Ναυτιλίας σε δηλώσεις του.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, γεγονός που καθιστά τις συνθήκες διάσωσης πολύ δύσκολες.
Ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για 478 επιβάτες, μαζί με το πλήρωμα, οι 268 εκ των οποίων είναι Έλληνες.
Όπως είπε, έχει γίνει επιβίβαση περίπου 150 επιβατών σε μια από τις σωστικές λέμβους, ενώ μόλις 35 εξ αυτών έχουν καταφέρει να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα παραπλέοντα σκάφη. Μια λέμβος από το Cruise of Europa που ερρίφθη στη θάλασσα, δε μπόρεσε να προσεγγίσει στο φλεγόμενο πλοίο λόγω καιρού.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι εκτός από τα σκάφη που βρίσκονται ήδη κοντά στο φλεγόμενο Norman Atlantic, αναμένεται να προσεγγίσει πυροσβεστικό σκάφος, ένα σκάφος απο την Ιταλία καθώς και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Επικοινωνία Κουτσούμπα – Βαρβιτσιώτη

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είχε νωρίτερα σήμερα (28/12/14) ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ίδιος ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των επιχειρήσεων στο φελγόμενο καράβι Νόρμαν Ατλάντικ, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε Κέρκυρα και Ιταλία και έχει ξεσπάσει φωτιά στο γκαράζ του.

Αφού ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον ΓΓ του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας του ζήτησε να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να κάνει το καλύτερο δυνατό με προτεραιότητα να μην κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή.


«Δεν μπορούν να μας προσεγγίσουν τα σωστικά λόγω κακοκαιρίας»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του επιβάτη Σοφοκλή Στυλιαρά, ο οποίος μιλώντας στο Mega, περιέγραψε τις αγωνιώδεις στιγμές που ζουν οι επιβάτες
Ο κ. Στυλιαράς είπε ότι στο φλεγόμενο «Norman Atlantic» προσέγγισε πλοίο των Μινωικών Γραμμών και έριξε σωσίβιες λέμβους, ωστόσο περιέγραψε τις σοβαρές δυσκολίες της κατάστασης λέγοντας « έχει πολύ καιρό, δεν μπορούν να μας προσεγγίσουν».

Όπως είπε στο Mega, οι η φωτιά συνεχίζει να καίει: «οι λαμαρίνες ζεσταίνονται» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχει πολλά μποφόρ, πολύ κύμα» είπε ο κ. Στυλιαράς.

ploio3 copy

«Βλέπουμε παντού καπνό»

Στα αριστερά του πλοίου φαίνεται μόνο καπνός, λένε οι επιβάτες του Norman Atlantic που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο που φλέγεται
«Οι επιβάτες είμαστε στο δεξιό μέρος του πλοίου, στο αριστερό βλέπουμε μόνο καπνό» είπε η επιβάτης Ράνια Φυραίου μιλώντας στο MEGA.

«Υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά» τόνισε η κα Φυραίου, η οποία είπε ότι πλοίο των Μινωικών Γραμμών προσπάθησε να προσεγγίσει το φλεγόμενο πλοίο, ωστόσο λόγω καιρού δεν τα κατάφερε.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Υπάρχουν συγγενείς μου στο πλοίο

Την αγωνία της για την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης του φλεγόμενου «Norman Atlantic» εξέφρασε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκπρόσωπος του κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς όπως είπε, βρίσκονται δικοί της άνθρωποι πάνω σε αυτό
Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, η κα Ασημακοπούλου με εμφανή συγκίνηση δήλωσε ότι οικείοι της βρίσκονται πάνω στο πλοίο που φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας.

Η κα. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνούν και οι επιβάτες και οι συγγενείς και κάλεσε όσους πιστεύουν να προσευχηθούν στην Παναγία.

Πηγή φωτογραφιών: Paramythia-online.gr, ΣΚΑΙ, Rainews.it

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr
Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr