Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Καραϊσκάκης - Ο αθυρόστομος ήρωας: Άμα γυρίσω θα τους γαμ... (vid)

Newsbomb

Ποιος είπε ότι οι ήρωες του 1821 ήταν οι ευγενείς που μιλούσαν με το σεις και με το σας; Ποιος είπε ότι οι επαναστάτες ήταν αφρόκρεμα της κοινωνίας με γαλλικά και πιάνο; ΓΕΝΝΑΙΟΙ που έδιναν το αίμα τους για την λευτεριά και την πατρίδα και έριχναν και τα βρισίδια τους... Άνθρωποι αγράμματοι πολλοί από αυτούς, που αυτό που ήξεραν ότι αξίζει ήταν να πεθάνουν για την πατρίδα, τη θρησκεία , τη λευτεριά και την οικογένειά τους. Και τα έβαζαν με Θεούς και δαίμονες και δεν φοβόντουσαν τον χάρο.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, της καλογριάς ο γιος, θρυλική μορφή της ελληνικής επανάστασης, δεν φημίζονταν για τις κόσμιες εκφράσεις που χρησιμοποιούσε.

Η βωμολοχία του ήταν τόσο συνεχής και έντονη, που οι συναγωνιστές του χρειάστηκε να αποδεχθούν το ελάττωμα του αυτό ως «χούι», προκειμένου να μπορέσουν να συνυπάρχουν και να συμπολεμούν μαζί του.

Ορκισμένος εχθρός των Τούρκων, έμαθε τα άρματα από μικρό παιδί και ρίχτηκε στη μάχη για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Δεν ήταν φίλος με τους... καλαμαράδες, τα έλεγε στα ίσια σε όλους ακόμα και αν τον παρεξηγούσαν.

Τα λόγια του, ακόμα και οι σκληρές εκφράσεις παραμένουν επίκαιρα και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως αν έβλεπαν οι οπλαρχηγοί του 1821 τους σημερινούς πολιτικούς θα... άρπαζαν το γιαταγάνι.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης φημιζόταν για τη βωμολοχία του.

Την 1ην Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ πασάς έστειλε στον Καραϊσκάκη την κάτωθι επιστολή:

«Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα,. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».

Ο Γ. Καραϊσκάκης απάντησε:

«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω
κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον
κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω
κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω»

Ρεσιτάλ σε...”κακές λέξεις, βρισιές και άλλα τέτοια....” έδωσε όταν περίμενε τους Οθωμανούς συνομιλητές του... Κάπου στο 1823 ο Καραϊσκάκης απαντάει σε αυτόν που έστειλαν οι Τούρκοι για το μήνυμα που θα μετέφερε στον αρχηγό του τουρκικού στρατεύματος των Τρικάλων Σιλιχτάρ Μπόδα: «Έλα, σκατότουρκε... έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες... Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!»

Τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη του Αναλάτου και λίγες ώρες αργότερα ξεψύχησε. Πριν πεθάνει όμως ψέλλισε στους παρευρισκόμενους τα αθάνατα τελευταία λόγια του:

«Αν γίνω καλά θα τον γαμήσω εγώ αυτόν που με βάρεσε εάν ψοφήσω κλάστε μου το πούτσο»!