Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Το σποτ για τη σεξουαλική παρενόχληση που εξόργισε τους γιατρούς

Newsbomb

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, επέλεξε να επικεντρωθεί στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, προβάλλοντας τέσσερα σχετικά σποτ.

Τα δύο εξ αυτών, μάλιστα, βασίζονται σε πραγματικές καταγγελίες, σημειώνει η Γενική Γραμματεία. Το ένα αφορά σε μία ασκούμενη δικηγόρο και το δεύτερο σε μία μητέρα η οποία παρενοχλείται σεξουαλικά από γιατρό.

Το τελευταίο αυτό σποτ προκάλεσε την οργή των γιατρών, τόσο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) όσο και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Μάλιστα, ο ΙΣΑ απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στη Γενική Γραμματεία Ισότητας ζητώντας να παύσει άμεσα η προβολή του καθώς θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών, όπως υποστηρίζει. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτηρίζει το βίντεο συκοφαντικό, ανυπόστατο και επικίνδυνο. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί» σημειώνει και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο σποτ είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των Ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενούς».

Την απόσυρση του βίντεο ζητά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα. Ζητά επίσης εξηγήσεις για «τους λόγους για τους οποίους προέβη στην απαράδεκτη αυτή πράξη».

«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην ιατρική κοινότητα το βίντεο που δημιούργησε και δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας με αντικείμενο τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών και στο οποίο εμφανίζει παιδίατρο να παρενοχλεί μητέρα μικρού ασθενούς.
Ενδεικτικό της επιπολαιότητας με την οποία η συγκεκριμένη Γραμματεία χειρίστηκε τη δημιουργία του βίντεο είναι το γεγονός πως ουδέποτε επικοινώνησε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θεσμικό εκπρόσωπο των γιατρών της χώρας, προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του και να αναφέρει έστω ένα περιστατικό παρενόχλησης ασθενούς ή συνοδού από γιατρό. Ούτε άλλος φορέας της πολιτείας έχει ενημερώσει ποτέ τον ΠΙΣ για ανάλογες απαξιωτικές συμπεριφορές γιατρών, ώστε να προβούμε σε πειθαρχικές διαδικασίες» επισημαίνει ο ΠΙΣ.

Όπως διευκρινίζει στη συνέχεια ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, «στη σύγχρονη ιατρική, ο γιατρός, έχοντας τη συναίνεση του ασθενούς, τον εξετάζει αξιοποιώντας την επισκόπηση και την ψηλάφηση σε όλο το σώμα του και προχωρά σε ελέγχους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διάγνωση και την διασφάλιση της υγείας του ασθενούς. Εάν στον κλινικό και διαγνωστικό έλεγχο υπεισέλθει έστω και υπόνοια σεξουαλικής παρενόχλησης, τότε προκαλείται σοβαρό ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού - ασθενούς με τραγικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο βίντεο θέτει σε αμφιβολία τους αναγκαίους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό του και μάλιστα το πράττει χωρίς κανένα στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ανερμάτιστη αυτή πράξη» καταλήγει ο ΠΙΣ.

Δείτε το επίμαχο σποτ στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr