Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Ο διεθνολόγος Κ. Φίλης στο Newsbomb.gr: Πρέπει επιτέλους η Δύση να απομονώσει την Τουρκία

Βασίλης Σκουλαράκος Βασίλης Σκουλαράκος

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, μιλά στο Newsbomb.gr και στον Βασίλη Σκουλαράκο για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το «θερμό» επεισόδιο στα Ίμια και το πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Ερντογάν «χτυπά» Ελλάδα και Κύπρο και πώς η κατευναστική πολιτική ανοίγει… την όρεξη στον «σουλτάνο»

Όπως τονίζει ο κ. Φίλης, οι λόγοι που ο Ταγίπ Ερντογάν επιδεικνύει αυτή την επιθετική συμπεριφορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι τόσο στρατηγικοί όσο και συγκυριακοί.

Ο καθηγητής επισημαίνει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Άγκυρα στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και υπογραμμίζει ότι η μάχη με τους Κούρδους είναι πρωτεύουσας σημασίας για την εξωτερική της πολιτική. «Είναι ζήτημα επιβίωσης», σημειώνει ο κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας και τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής που κρύβονται πίσω από την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ο ίδιος, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, με την προσπάθεια του «σουλτάνου» να αντιμετωπίσει την εθνικιστική αντιπολίτευση. «Αφενός η τουρκική ηγεσία έχει επιλέξει να προσεταιριστεί το εθνικιστικό στοιχείο, αφετέρου η κεμαλική αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα, ειδικότερα δε έναντι της Ελλάδας. Αυτό λοιπόν δημιουργεί μία ανάγκη στον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει επίδειξη ισχύος στα μέτωπα για τα οποία κατακρίνεται ως δήθεν ενδοτικός».

Αναφορικά με την ένταση και τις προκλήσεις στα Ίμια, ο κ. Φίλης χαρακτηρίζει αρχικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ένταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα και τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά κανάλια. Προσθέτει ωστόσο ότι «η κατευναστική πολιτική ανοίγει την όρεξη στην Άγκυρα».

«Ο Ερντογάν, συνδέοντας με τις δηλώσεις του το Αφρίν με το Αιγαίο και την Κύπρο, δεν νομίζω ότι μιλά για πολεμική επιχείρηση, προς ώρας τουλάχιστον, αλλά για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα σε αυτές τις περιοχές αλλά και ευρύτερα συμφέροντα τα οποία είναι διατεθειμένη να διεκδικήσει. Το μήνυμα του Ερντογάν “είμαι διατεθειμένος για τα πάντα” δεν πηγαίνει τόσο προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά κυρίως προς τις ΗΠΑ. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας είναι πολλοί λίγοι και θεωρώ πως οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο και να απομονώσουν την Τουρκία», σημειώνει ο καθηγητής.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΟΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΙΛΗ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

*O Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009), ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008 – 2010), διευθυντής Ομάδας Διoίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία (2013-2015) και μέλος Επιτροπής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που για την εξέταση των απειλών για την εθνική ασφάλεια από μορφές ριζοσπαστισμού. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημιών, στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού και στο πρόγραμμα της Σχολής Εθνικής Άμυνας, ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχει δημοσιεύσει σειρά μελετών. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Forum και Αντεπιστέλλον Μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.