Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Ανατριχίλα: Αυτός είναι ο κορυφαίος Έλληνας πιλότος του νατοϊκού «Top Gun» (vid)

Newsbomb

Την ανώτατη τιμητική διάκριση για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίαςέλαβε οσμηναγός Βασίλειος Καλογερίδης, συμμετέχονταςστο Νατοϊκό σχολείο του Tactical Leadership Programme (TLP), που διεξάγεται στην Αεροπορική Βάση Albacete της Ισπανίας.

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr, πλάνα από την άσκηση «Ηνίοχος 2018» στην οποία συμμετείχε και ο κορυφαίος Έλληνας πιλότος (πηγή βίντεο: ΕΡΤ)

Ο Καλογερίδης δόξασε τα ελληνικά φτερά, καθώς ονομάστηκε «Course Warrior» στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2018, μια θέση που θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική, καθώς αποδίδεται σε ιπταμένους που θα επέλεγαν άλλα στελέχη των νατοϊκών δυνάμεων να πετάξουν μαζί τους σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως η ελληνική αποστολή συμμετείχε με τέσσερα αεροσκάφη F-16 BLK 52+ ADV τελευταίας γενιάς, τα οποία ανήκουν στην 335 Μοίρα «Τίγρης» της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου.

Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 116 ΠΜ τέσσερα από τα τελευταίας γενιάς αεροσκάφη της χώρας μας, F-16 BLK 52+ ADV.
Εξάλλου, η 335 Μοίρα «Τίγρης» απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για την άρτια εκπαίδευσή της, την πτητική και τακτική αντίληψη και την αποτελεσματικότητά της, στο σύνολο των αποστολών που κλήθηκαν να εκτελέσουν.

Εξαιρετικές ήταν, ειδικότερα, οι επιδόσεις που σημείωσε και ο ιπτάμενος σχηματισμός «Βέλος», που πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των υπολοίπων συμμετεχόντων, υπό την αρχηγία του Σμηναγού Γεώργιου Σκουργιά.

Στην άσκηση TLP συμμετείχαν οι εξής:

• 4 F-16 από την Ολλανδία,
• 4 Γαλλικά Mirage 2000D και 2 Rafale του Γαλλικού Ναυτικού,
• 2 Ιταλικά EF-2000 (Eurofighter)
• 4 Γερμανικά EF-2000 (Eurofighter)
• 4 Ισπανικά F-18

Επίσης, για την υποστήριξη των αποστολών συμμετείχαν 2 Γαλλικά Rafale, 2 Ισπανικά EF-2000 (Eurofighter) και 2 Ισπανικά F-18, ελικόπτερα από την Ισπανία και Ιταλία, Αεροσκάφος υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων P-3, Αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου, ΝΑΤΟ AWACS και το Ιταλικό AWACS, τύπου Phoenix.