Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουρές στις τράπεζες για συντάξεις, «ψαλιδισμένο» ΕΚΑΣ και επίδομα

Newsbomb

Ουρές έχουν σχηματιστεί από το πρωί της Πέμπτης (22/12/2016) στις τράπεζες από συνταξιούχους, που σπεύδουν να πάρουν τη σύνταξή τους, το ΕΚΑΣ αλλά και το έκτακτο βοήθημα για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Θλιβερές σκηνές έξω από τις τράπεζες διαδραματίζονται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (22/12/2016) με τους συνταξιούχους να στέκονται από τα ξημερώματα στην ουρά, προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους, το «κουτσουρεμένο» ΕΚΑΣ και το βοήθημα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Ίδιες εικόνες εκτυλίσσονται και στη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα, με τους συνταξιούχους να σχηματίζουν ουρές μέσα στο κρύο.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι αγωνιούν για να δουν πόσα χρήματα τους έχουν κατατεθεί μετά τα νέα «ψαλίδια», αλλά και αν έχουν λάβει το επίδομα, αυτό που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε 13η σύνταξη.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα πιστώνονται οι συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ και Δημοσίου.

Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται μειωμένο κατά 50%, καθώς, η δαπάνη για ΕΚΑΣ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 είναι μειωμένη κατά 421 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, το έκτακτο επίδομα το δικαιούνται οι εξής κατηγορίες:

Οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.