Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία

Newsbomb

Σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Η διαρκής ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Μπροστά μας βρίσκεται μια τεράστια ιστορική ευθύνη. Και πρέπει να ανταποκριθούμε. Δίνοντας τον αγώνα στο πολιτικό πεδίο, αλλά και μέσα στην κοινωνία», είπε και πρόσθεσε:

«Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να δούμε και την πορεία μέσα στο κόμμα μας. Να είμαστε σοβαροί, να δουλεύουμε σοβαρά, με αίσθηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης. Να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες. Τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό. Τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια. Τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα. Να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία. Να συγκροτήσουμε συμμαχίες. Με κοινωνικές αναφορές. Στην βάση της αξιοπιστίας και της ανοιχτής πολιτικής συνεννόησης. Χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. Αλλά και χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας».

Και κατέληξε: «Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης. Και ας έχουμε επίγνωση, αυτό δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Θα είναι η αρχή. Τον δρόμο αυτόν θα τον βαδίσουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα, και με την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Η Ελλάδα της δημοκρατίας, την κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, θα νικήσει. Η δίκαιη Ελλάδα είναι το μέλλον. Και θα το κατακτήσουμε».

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης περί εξόδου από το Μνημόνιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «φούσκα που έσκασε».

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της χώρας, όμως η απάντηση του κόμματός του σε αυτά τα παιχνίδια είναι το κοστολογημένο πρόγραμμα και σχέδιο που παρουσίασε στην ΔΕΘ.

Για το θέμα του χρέους επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο και ότι μόνον όταν γίνει βιώσιμο θα σταματήσει η επίθεση των αγορών εις βάρος της χώρας.

Ξεκαθάρισε ότι μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, αλλά οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι που το συνοδεύουν, για να υπογραμμίσει:

«Εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα: Ποια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί για το καλό της Ελλάδας και του λαού της; Η κυβέρνηση των Μνημονίων; Η κυβέρνηση που βγαίνει δεξιά και αριστερά και δηλώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; Η κυβέρνηση που δεσμεύονται στα προαπαιτούμενα;

» Ρωτάμε ακόμα και τον πλέον καχύποπτο πολίτη: είναι σε θέση αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί οτιδήποτε; Όταν ακόμα και στις διεθνείς συζητήσεις, στην Ευρώπη, είναι οι πρώτοι και οι πλέον πρόθυμοι που τρέχουν να συνταχθούν με τη γραμμή της κας Μέρκελ;

» Και εγκαλούν τη Γαλλία που διεκδίκησε στοιχειωδώς τη χαλάρωση; Η απάντηση είναι ότι οι μάσκες πια έπεσαν και τα ψέματα τελείωσαν. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση.

» Με ισχυρή λαϊκή εντολή και στήριξη. Μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της και θα αγωνιστεί για αυτά. Και αυτή θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του.

» Όσο πιο ισχυρή και ευρεία θα είναι η νίκη μας στις επόμενες εκλογές, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση της χώρας και του λαού μας. Και οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια θα συνεχίσει αυτόν τον καταστροφικό δρόμο.»

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο για να τονίσει την ανάγκη μιας νέας εξωτερικής πολιτικής.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά το φιάσκο των Παρισίων, ακολουθεί το δρόμο της πόλωσης, για να ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να την ακολουθήσει σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή η ισχυρή και συγκροτημένη πολιτική δύναμη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η δύναμη σταθερότητας στην χώρα. Η εγγύηση της σταθερότητας», εξήγησε.

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο. Χαρακτήρισε ορόσημο τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή του.

«Ο λαός το Μάιο τους αποδοκίμασε. Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος. Δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσουν. Ο τόπος χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νέο σχέδιο, και με νέα, ισχυρή λαϊκή εντολή. Και η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια αριστερή κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.»

Παράλληλα, δήλωσε ανοικτός σε συζήτηση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να χαραχθεί μια κοινή γραμμή.