Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν ο Βαρουφάκης «προφήτευε» τα capital controls (vid)

Newsbomb

Σχεδόν μία εβδομάδα προτού επιβληθούν στην Ελλάδα τα capital controls, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προέβλεπε πως θα κλείσουν οι τράπεζες την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας στον δημοσιογράφο του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον.

Η σχετική δήλωση του κ. Βαρουφάκη αποτυπώθηκε στο ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup, που ετοίμασε ο Βρετανός δημοσιογράφος. «Η υποψία μου είναι ότι θα μας δώσουν μια προσφορά που δεν μπορούμε να δεχθούμε. Και κατά συνέπεια θα υπάρξει κλείσιμο τραπεζών την Τρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής», είπε το βράδυ της 21ης Ιουνίου ο ίδιος στον Μέισον.

Επί της ουσίας, ο τότε υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αυτό που θα μάθαινε λίγες ημέρες αργότερα μια ολόκληρη χώρα και συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου.

«Είστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;», τον ρωτά ο Μέισον. «Φυσικά και όχι. Κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος για τον Αρμαγεδδώνα», απαντά ο Γ. Βαρουφάκης.

Στο ίδιο το ντοκιμαντέρ υπάρχει και απόσπασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω, επειδή δεν ξέρω τι θέλουν (σ.σ. οι δανειστές). Εξαρτάται από το τι νομίζεις ότι η άλλη πλευρά θέλει να κάνει. Εάν θέλουν έναν έντιμο συμβιβασμό, αν θέλουν μια άλλη κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές ή αν θα παραμείνουν σκληροί μέχρι το τέλος μέχρι να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ξέρω, είναι δύσκολο να πω».

Στον επίλογο του βίντεο μιλά ξανά ο Γ. Βαρουφάκης. Ο Πολ Μέισον επισκέπτεται τον τότε υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του την ημέρα του δημοψηφίσματος. «Πώς θα νιώθατε εάν αυτή είναι η τελευταία σας ημέρα στο υπουργείο» τον ρωτά. «Χαρούμενος. Το μισώ αυτό το γραφείο», απαντά ο Βαρουφάκης.