Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το κίνημα «DiEM25» στο Βερολίνο (video)

Newsbomb

Στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του διεθνούς κινήματος «DiEM25», του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί».

Στην παρουσίαση του νέου κινήματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε για την ανάγκη εκδημοκρατισμού της Ευρώπης

Από το θέατρο Φολκσμπίνε του Βερολίνου, ο κ. Βαρουφάκης αφού απαίτησε μία Ευρώπη δημοκρατική, όπου «όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό», ζήτησε και τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως θα ζητήσει άμεσα από τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Eurogroup να ξεκινήσει η διαδικασία «διάχυσης φωτός», όπως τη χαρακτήρισε, για τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες.

Στην πρεμιέρα του διεθνούς Κινήματος για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης «DiEM25», έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από το ισπανικό κόμμα Podemos και το γερμανικό Die Linke. Ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος μέσω τηλεδιάσκεψης από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο έδωσε υποστήριξε το νέο κίνημα.

asansz

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του, καλωσόρισε το κοινό στα γερμανικά και συνέχισε μιλώντας στα αγγλικά: «Το να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία είναι καθήκον μας. Η Ευρώπη είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί. Είμαστε ενωμένοι λόγω της διαφορετικότητάς μας. Εμείς εδώ είμαστε αλληλέγγυοι. Ο κόσμος ξέρει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρώπης», είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Εξηγώντας τι είναι το κίνημα DiEM25, δήλωσε: «Είμαστε ένα αριστερό κίνημα; Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι Αριστερός».

Αναφερόμενος στο όραμά του για την Ευρώπη, είπε: «Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική, όπου όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό. Θέλουμε μια διαφανή Ευρώπη που όλες οι αποφάσισες θα λαμβάνονται από τον κυρίαρχο λαό. φιλοδοξούμε σε μία ενωμένη Ευρώπη που οι πολίτες της θα έχουν κοινά. Μία ρεαλιστική Ευρώπη, μία αποκεντρωμένη Ευρώπη, μία πλουραλιστική Ευρώπη, μία Ευρώπη της ισότητας, μία Ευρώπη που θα σέβεται την πολιτισμική διαφορετικότητα, μία κοινωνική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται όχι μόνο την ελληνική ασφάλεια αλλά και τα βασικά αγαθά που θα απολαμβάνει ο κάθε πολίτης μία Ευρώπη που θα αφήνει στη γη τα ορυκτά καύσιμα».