Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παραλήρημα» εναντίον της Ελλάδας από τους Αλβανούς Τσάμηδες: Αποδοκίμασαν τον Κοτζιά (vid)

Newsbomb

Σε μια άκρως προκλητική ενέργεια, η οποία έγινε με την ανοχή των αλβανικών αρχών, προχώρησαν σήμερα, Δευτέρα (06/06/2016) οι Τσάμηδες στα Τίρανα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

ΦΩΝΑΞΑΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ - ΕΚΘΕΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ομάδες Τσάμηδων διαδηλωτών επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο του κ. Κοτζιά στο κτήριο του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Κατά την ίδια πηγή, οι διαδηλωτές διαδήλωσαν εναντίον της Ελλάδας και φώναξαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας» και «Καταργείστε το εμπόλεμο».

Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», πληροφορίες, τις οποίες διέψευδαν κύκλοι της ελληνικής αποστολής, ανέφεραν ότι οι Αλβανοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Έλληνα υπουργό και την αντιπροσωπεία να εισέλθουν στο κτήριο από διπλανή πόρτα, ωστόσο ως προς αυτό υπήρξε η κατηγορηματική άρνηση του κ. Κοτζιά.

Το επεισόδιο αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, καθώς στην κυβέρνησή του συμμετέχει και το κόμμα των Τσάμηδων (Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας), το οποίο οργάνωσε τη σημερινή διαμαρτυρία.

Κοτζιάς: Διαφορετική προσέγγιση Ελλάδας - Αλβανίας για τους Τσάμηδες

«Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία», τόνισε σχετικά με το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

«Με αυτή την έννοια», είπε ο κ. Κοτζιάς, «λέμε ότι για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γείτονη μας πλευρά. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας».

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από Αλβανό δημοσιογράφο, είχε αποσαφηνίσει ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων, «οι Αλβανοί που ζουν στην Αλβανία και οι παλιοί Τσάμηδες, αυτοί οι εξισλαμισμένοι χριστιανοί του 1611, οι οποίοι είναι σήμερα Έλληνες πολίτες», εξηγώντας ότι «υπήρξαν και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικαστήκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν».

Σε ερώτηση σχετικά με το «εμπόλεμο», επίσης από Αλβανό δημοσιογράφο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Ελλάδα πιστεύει ότι με τη δήλωση του υπουργικού Συμβουλίου το 1987, ότι δεν είμαστε σε πόλεμο», επισημαίνοντας ότι επίσης «αληθεύει το Σύμφωνο Φιλίας μας το 1996, που είναι σύμφωνο ανάμεσα σε δυο χώρες που είναι φιλικές». Και προσέθεσε:

«Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και η προοπτική ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας κάνει όχι απλώς φίλους, αλλά και εταίρους. Αν υπάρχουν, από την άλλη πλευρά αμφιβολίες για το αν είμαστε ή δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, θα είναι αντικείμενο της κουβέντας που θα γίνει και νομίζω ότι θα βρούμε και οι δύο ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

Έριξε τους τόνους ο Αλβανός ΥΠΕΞ, αλλά...

«Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι στρατηγικές σχέσεις και είναι σχέσεις με μεγάλο δυναμική, το οποίο εμείς πρέπει να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, κατά την κοινή συνέντευξη με τον Έλληνα ομόλογό του στα Τίρανα.

«Η Αλβανία αποδέχεται και σέβεται την Ελλάδα ως αξιοπρεπή γείτονα. Είναι ευγνώμων για την υποστήριξη της», τόνισε επισημαίνοντας ωστόσο ότι το «τσαμικό» «αφορά στον σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων αυτού του τσάμικου πληθυσμού και των απογόνων τους, που στην πραγματικότητα ήταν Αλβανοί της Τσαμουριάς με ελληνικά διαβατήρια ή ιθαγένεια».

Ο κ. Μπουσάτι εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «μια ρεαλιστική αντιμετώπιση θα μετρίαζε τους εθνικιστικούς τόνους και θα αποκαθιστούσε την δικαιοσύνη» τονίζοντας ότι «η Αλβανία δεν έχει κανένα είδος εδαφικής αξίωσης προς την Ελλάδα, είναι μια χώρα που έχει υπογράψει την Τελική Πράξη του Ελσίνκι».

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική μειονότητα, ο κ. Μπουσάτι ανέφερε ότι «είναι μια μειονότητα σεβαστή πολύ εδώ στην Αλβανία και επίσης είναι μια μειονότητα η οποία δεν είναι μόνον μια γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα, αλλά συνιστά και μια μεγάλη συμβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς και εξελίξεις στη χώρα» υπογραμμίζοντας ότι η αλβανική πλευρά είναι «ανοιχτή για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο τον σεβασμό στον τομέα των μειονοτήτων και να δει και προηγμένα πρότυπα, τόσο εδώ στην περιοχή όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για την ΑΟΖ είπε ότι «έχει θιγεί η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας», διευκρινίζοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με την ελληνική πλευρά για μια λύση βασισμένη στο ευρωπαϊκό πνεύμα και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».