Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή είναι η δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου που προκάλεσε τις αθλιότητες των Τούρκων (vid)

Newsbomb

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την επιθυμία του Προέδρου Παυλόπουλου να αναπτύξει τις φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Ωστόσο, παρατηρούμε με ενδιαφέρον και είμαστε έκπληκτοι με τις παρατηρήσεις του που δείχνουν μια σοβαρή έλλειψη γνώσεων των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η κατάπτυστη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες άμυνας της Τουρκίας, έδωσε το καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με τη συνθήκη των Παρισίων αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και ενισχύθηκε», συνέχιζε το νέο παραλήρημα από πλευράς Τουρκίας.

Συνεχίζοντας το αδιανόητο «κρεσέντο» αλλοίωσης της αλήθειας, η Άγκυρα προσέθετε πως «είναι καθήκον της Τουρκίας να εκφράζει τις αντιρρήσεις της στην στρατικοποίηση των νησιών αυτών από την Ελλάδα, που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας και αυτό είναι δικαίωμα μας που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο αλλά και σημαντικό για την διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης. Η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο κατηγορεί τη χώρα μας για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Όμως η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ο ανώτατος εκπρόσωπος της κάνει προκλητικές δηλώσεις. Κι αυτό και στην Ε.Ε. και στη διεθνή κοινότητα δίνει κάποια βασικά στοιχεία για το ποιος αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας πως «η Ελλάδα κάνει αναφορά στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου, όμως όταν καλείται να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις, τις αποφεύγει. Παρά τις προκλητικές δηλώσεις και την ασταθή προσέγγιση της χώρας αυτής, θέλουμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε από τα δικαιώματα μας και την πίστη μας στην κρατική σοβαρότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από Ψέριμο, Κάλυμνο και Ρόδο είχε δηλώσει πως η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία, αλλά είναι αποφασισμένη με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως - όπως το απέδειξε και προσφάτως με την στάση της υπέρ της νομίμως εκλεγμένης Τουρκικής Κυβέρνησης και εναντίον των αφρόνων πραξικοπηματιών - την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία και την ενεργό στήριξη της προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του - κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη - καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε δηλώσει.

Στο τουρκικό υπουργείο απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με μια λιτή ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται με νόημα ότι «το να γνωρίζεις το Διεθνές Δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις».