Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ψέματα του Αντώνη Σαμαρά: 5+1 φορές που αποδέχθηκε τον όρο «Μακεδονία» (vid)

Newsbomb

Σκοπιανό - Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς έδωσε σινιάλο για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή (04/02/2018). Η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σήμερα, συντάσσεται με τα συλλαλητήρια προκαλεί την αντίδραση της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον πέντε φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης, «δεν ενδιαφέρονται για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».

Αυτές είναι οι δηλώσεις που «καίνε» τον Σαμαρά

-Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά στις 7 Ιουλίου 2012, ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι «η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)».

Δείτε ΕΔΩ την Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012.

-Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ζητούσε «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και των Σκοπίων».

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην 67η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών Εκτύπωση Επικαιρότητα – Πρώτο Θέμα Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2012

-Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 28 Σεπτεμβρίου 2013 από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητούσε «την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις -erga omnes- χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα».

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 68ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. (Ν. Υόρκη, 27.09.13) Σάββατο, 28 Σεπτέμβριος 2013

-Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 20 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών: «Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση».

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση προτεραιοτήτων ελληνικής Προεδρίας από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντήσεις σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών (Βρυξέλλες, 20.01.2014) Δευτέρα, 20 Ιανουάριος 2014

-Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 δηλώνει από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη "Μακεδονία" για κάθε χρήση, erga omnes».

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Σάββατο, 27.09.2014) Σάββατο, 27 Σεπτέμβριος 2014

Και φυσικά, πέραν των πέντε αυτών φορών που υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά τάχθηκαν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει ευκρινώς τις προθέσεις του στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2009.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί