Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εκτοξεύθηκε με επιτυχία το Soyuz TMA-15M (vid)

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος

Απογειώθηκε με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ένα το διαστημόπλοιο «Soyuz», στο πλήρωμα του οποίου συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά μια Ιταλίδα.

Ένα διαστημόπλοιο Soyuz εκτοξεύθηκε το βράδυ της Κυριακής (23/11) από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν μεταφέροντας την πρώτη Ιταλίδα αστροναύτη στην ιστορία, τη Σαμάνθα Κριστοφορέτι, την οποία συνοδεύουν ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντόν Σκαπλέροφ και ο Αμερικανός αστροναύτης Τέρι Βιρτς, όπως ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία διαστήματος, η Roskosmos.

Μέσα στο βαθύ σκοτάδι της στέπας του Καζακστάν, το TMA-15M απογειώθηκε από το Μπαϊκονούρ στις 23:01 (ώρα Ελλάδας) με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Η απογείωση έγινε κανονικά και το πλήρωμα είναι καλά», ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, η NASA, στον ιστότοπό της, ενώ εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας έδειχναν τον Αμερικανό Τέρι Βιρτς να υψώνει τον αντίχειρα και να χαμογελάει στην κάμερα.

Η 37χρονη αστροναύτης Σαμάνθα Κριστοφορέτι, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), είναι η πρώτη Ιταλίδα που φθάνει στο διάστημα. Η Κριστοφορέτι, σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας της, μαζί με τον Αμερικανό Βιρτς και τον Ρώσο Σκαπλέροφ, θα παραμείνουν στον ΔΔΣ ως τα μέσα του Μαΐου του 2015.