Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
TRAVEL

Λευκές Νύχτες στην Αγία Πετρούπολη (video)

Σοφία Βεργοπούλου

Αν είστε της κλασικής μουσικής, της όπερας και του μπαλέτου, τότε βγάλτε εισιτήρια για την Αγία Πετρούπολη. Από τις 27 Μαϊου έως τις 2 Αυγούστου, η πόλη φιλοξενεί το Φεστιβάλ The Star of White Nights και οι παραστάσεις είναι τόσες πολλές που δε θα ξέρετε που να πρωτοπάτε.

Το Φεστιβάλ περιγράφεται ως η εξτραβαγκάντσα των Τεχνών. Φυσικά εκτός από Τέχνη έχει και θέαμα με σόου πυροτεχνημάτων διότι Φεστιβάλ χωρίς εφέ δεν υπάρχει. Το Scarlet Sails που είναι η κεντρική εκδήλωση με τα πυροτεχνήματα και τις παραστάσεις δρόμου έχει τις ρίζες του στο παραμύθι του Γκρην με τον ομώνυμο τίτλο. Ξεκίνησε να γιορτάζεται μετά την Επανάσταση και αποτελούσε μέρος της προπαγάνδας που απευθυνόταν στους νέους. Πλέον, είναι ένα μεγάλο εντυπωσιακό πάρτι.

Η Αγία Πετρούπολη ούτως ή άλλως είναι μια πόλη που αξίζει κανείς να την επισκεφθεί. Πάνω από 100 νησίδες γης ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, είναι η Βενετία του Βορρά με τον ποταμό Neva να φτιάχνει ατμόσφαιρα. Αν πάτε στο Φεστιβάλ θα δυσκολευθείτε να επισκεφθείτε μουσεία και άλλα αξιοθέατα γιατί θα σας φάνε τα ξενύχτια, αλλά το Μουσείο Ερμιτάζ είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείψετε.

Γιατί όμως Λευκές Νύχτες; Ο τίτλος είναι παρμένος από μια σύντομη ιστορία του Ντοστογιέφσκι όπου ένας ονειροπόλος περιδιαβαίνει την πόλη γιατί είναι ερωτευμένος μαζί της. Τη νύχτα η πόλη ζωντανεύει και η σχέση του γίνεται ακόμα πιο ισχυρή. Τα κτίρια του μιλούν και έτσι μαθαίνει να απορροφά τα συναισθήματα των ανθρώπων που ζουν σε αυτά.

Τα βράδια στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, οι γέφυρες σηκώνονται για να περάσουν τα μεγαλύτερα πλοία στη Βαλτική Θάλασσα. Αυτό πρακτικώς δίνει το λάκτισμα για τα πάρτι που γίνονται στις όχθες. Τσιγγάνικη μουσική, ρώσικη σαμπάνια και πολύς κόσμος. Αυτό να περιμένετε.
Εκτός από την κλασική μουσική και την όπερα όμως υπάρχουν εντός της διοργάνωσης παράλληλες εκδηλώσεις ή υποφεστιβάλ. Έχουμε και λέμε: Jazz Festival, Brass Music Festival, Film Festival, Romantic Music Festival, Dance Festival, μέχρι και Sand Sculpture Festival.