ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Εκλογές στις 17 Φεβρουαρίου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Εκλογές στις 17 Φεβρουαρίου στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Η πορεία προς την ομαλότητα δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκονται τα παραρτήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εγγραφές νέων μελών, με στόχο η νέα διοίκηση του ιστορικού Οργανισμού να προκύψει από διευρυμένη βάση.

Η Γενική Συνέλευση έχει οριστεί για την Κυριακή (17/02/2019) και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα και στα Περιφερειακά Τμήματα του ΕΕΣ ανά την Επικράτεια. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι εκλογή 21 Τακτικών Μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ και 7 Αναπληρωματικών Μελών, εκλογή 5μελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής ΕΕΣ, εκλογή 3μελούς Επιτροπής Δεοντολογίας ΕΕΣ. Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλλουν και τα μέλη που εγγράφονται τώρα στον ΕΕΣ. Η προθεσμία εκπνέει στις 7 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

Με την έγκριση του νέου καταστατικού τον περασμένο Δεκέμβριο και την έναρξη της εκστρατείας εγγραφής νέων μελών, υλοποιούνται τα δύο από τα τρία προαπαιτούμενα που είχε θέσει η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ), προκειμένου να αποκατασταθεί η ιδιότητα του μέλους του ΕΕΣ στο διεθνές ερυθροσταυρικό κίνημα. Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2019, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής.

Ωστόσο, η πορεία προς την ομαλότητα δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση, αφού υπάρχουν ήδη ανησυχητικά σημάδια. Η νυν διοίκηση του Ανδρέα Μαμαντόπουλου εμφανιζόταν σίγουρη, ότι μόλις η ΔΟΕΣ δει την πρόοδο στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα άρει το καθεστώς αναστολής. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Ο πρόεδρος της ΔΟΕΣ, Francesco Rocca, σε επιστολή του προς τον κ. Μαμαντόπουλο με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2019, ξεκαθαρίζει ότι εάν δεν ολοκληρωθούν οι αρχαιρεσίες και η νέα διοίκηση δεν δεσμευθεί σε σχέδιο ανάκαμψης του Οργανισμού, ο κίνδυνος αποπομπής από τη διεθνή ομοσπονδία θα παραμένει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Rocca, «εκτιμούμε πρόωρο να αποκαταστήσουμε την ιδιότητα μέλους του ΕΕΣ χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές που θα διασφαλίσουν μία νομιμοποιημένη ηγεσία στον Εθνικό Σύλλογο. Οι εκλογές αυτές θα λάβουν χώρα με τη συμμετοχή μελών και εθελοντών του ΕΕΣ στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της 17ης Φεβρουαρίου 2019. Επιπλέον, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση της νέας ηγεσίας, καθώς και ένα προτεινόμενο πλάνο ανάκαμψης, προκειμένου να αξιολογήσουμε τη δυνατότητα του ΕΕΣ να επιλύσει την παρούσα κρίση».

Πρόκειται για «άδειασμα» στη διοίκηση Μαμαντόπουλου, η οποία είχε προκαταβάλει τη θετική έκβαση του αιτήματός της, ώστε να το χρησιμοποιήσει αναλόγως και στον προεκλογικό «στίβο». Πάντως, ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος φέρεται να περιοδεύει ανά την Ελλάδα για την προώθηση της εκστρατείας εγγραφής νέων μελών, φροντίζοντας παράλληλα να προβάλλει και την υποψηφιότητά του. Υπάρχουν ήδη υπόνοιες για «αφαίμαξη» των αποθεματικών των ταμείων του ΕΕΣ για τους προεκλογικούς του σκοπούς, φερόμενος να ακολουθεί το «παράδειγμα» του πρώην προέδρου του ΕΕΣ, Νικόλαου Οικονομόπουλου, ο οποίος καθαιρέθηκε και για λόγους σπατάλης, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Οικονομόπουλος καλείται τώρα, να δικαιολογήσει διάφορες ενέργειές του κατά τη θητεία του. Παρόλο που δεν είναι πρόεδρος τους τελευταίους μήνες, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρέδωσε εξοπλισμό που του είχε παρασχεθεί λόγω του αξιώματός του. Επίσης, καλείται να απολογηθεί στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣ για παρατυπίες σχετικά με δαπάνες, προμήθειες και προσλήψεις.

Τέλος, υποψηφιότητα φέρεται αποφασισμένος να θέσει ο επίσης πρώην πρόεδρος του ΕΕΣ, Αντώνιος Αυγερινός. Ο κ. Αυγερινός υπερασπίζεται το έργο της διοίκησής του, το οποίο υπονομεύθηκε από το περιβάλλον του υπόδικου Ανδρέα Μαρτίνη, μέσα από αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες. Το καταστατικό που είχε καταρτίσει η διοίκησή του και είχε εγκριθεί από Γενική Συνέλευση «πάγωσε», οι εκλογές που είχαν οριστεί εμποδίστηκαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους, ενώ τα χιλιάδες μέλη που είχαν εγγραφεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχασαν την ιδιότητά τους με απόφαση της προσωρινής διοίκησης Αλεξανδρή. Η δικαίωση του έργου όλων των ανθρώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση του ΕΕΣ κατά τη θητεία του, βρίσκεται στα χέρια των απλών μελών του Οργανισμού, στα οποία ο κ. Αυγερινός θα απευθύνει κάλεσμα στήριξης.

Σχετικές ειδήσεις