ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερντογάν: Τον ζώσανε τα «φίδια» – Το δηλητήριο του ενός θα τον τελειώσει

Ερντογάν: Τον ζώσανε τα «φίδια» – Το δηλητήριο του ενός θα τον τελειώσει

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον «σουλτάνο» - Η εξέγερση των φοιτητών, η πείνα του λαού και ο Μπαχτσελί που θα του δώσει την χαριστική βολή - Προλαβαίνει να το... γυρίσει; 

Το σκοτεινό της πρόσωπο συνεχίζει να δείχνει σε καθημερινή βάση η Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν, επαληθεύοντας όσους εξομοιώνουν την τουρκική δημοκρατία με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από την αναλυτική αρθρογραφία μας στο Newsbomb.gr έχουμε αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της γείτονος και στον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν αντιμετωπίζει τους πολίτες. Ένοπλες πολιτοφυλακές στις γειτονιές, λογοκρισία, πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ, άδικες φυλακίσεις και βασανιστήρια έχουν οδηγήσει πολλούς απεγνωσμένους Τούρκους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο νομιμότητας σε χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο πακτωλός χρημάτων που ξοδεύει η τουρκική προπαγάνδα προκειμένου να χτίσει μια εικόνα μοντέρνου, δήθεν, κράτους, δεν είναι ικανός να κρύψει τη βαρβαρότητα και τη διαρκή καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τα επεισόδια στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου σε μια σχέση που δεν εξελίσσεται όπως σχεδίαζε και ήλπιζε ο Ερντογάν και το επιτελείο του, με την οργή της νεολαίας να απειλεί ευθέως πλέον το «παλάτι».

Αφορμή για τις διαδηλώσεις, στάθηκε ο διορισμός από τον Ταγίπ Ερντογάν του στελέχους του κόμματός του, Μελίχ Μπουλού, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Η αιτία όμως των σοβαρών επεισοδίων είναι βαθύτερη και αφορά την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις κοινωνικές ανισότητες και την φτωχοποίηση της τουρκικής κοινωνίας, την ώρα που ο οραματιστής του νεοοθωμανισμού συνεχίζει να χτίζει πολυτελή παλάτια χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και εκατοντάδων δωματίων.

Η τουρκική κοινωνία μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει. Το ποσοστό της ανεργίας στους κάτω των 25 ετών – οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των 83,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, ενώ το 50% είναι κάτω των 32 ετών – ανέρχεται σε 29%. Μάλιστα, τα πράγματα είναι χειρότερα στις τάξεις των αποφοίτων από τις διάφορες πανεπιστημιακές σχολές, καθώς εκεί το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 37,9%.

Ποια είναι λοιπόν η αντίδραση του Ερντογάν για αυτή την κατάσταση; Την ώρα που οι αστυνομικοί περνούσαν χειροπέδες σε εκατοντάδες φοιτητές, ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στην νεολαία του κόμματός του, έριχνε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «προχωράμε μπροστά με καθοδηγητές μας μια νεολαία που είναι άξια της ένδοξης ιστορίας αυτού του έθνους», αφορίζοντας ουσιαστικά τους διαδηλωτές. «Τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (...) και ορισμένοι ακαδημαϊκοί με τους οποίους συνεργούν βρίσκονται πίσω από αυτό», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, βλέποντας προφανώς... φαντάσματα.

Αυτός όμως που για μια ακόμη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του και απέδειξε το ήθος και την ανύπαρκτη παιδεία του, ήταν ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο εθνικιστής ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων» χαρακτήρισε τους εξεγερμένους φοιτητές «δηλητηριώδη φίδια των οποίων το κεφάλι πρέπει να σπάσει».

Ποιος όμως είναι τελικά το φίδι που απειλεί να πνίξει τον Ερντογάν; Είναι οι εξεγερμένοι φοιτητές και ο εξαθλιωμένος τουρκικός λαός ή μήπως είναι ο ακροδεξιός Μπαχτσελί; Η στενή πλέον εξάρτηση του Ερντογάν από τον ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» αποδεικνύεται από την ακραία εθνικιστική ρητορική, που έσπευσε να υιοθετήσει ο πρώτος, με απαράδεκτες δηλώσεις όπως «οι προβοκάτσιες στη θάλασσα τιμωρούνται με πνιγμό», εννοώντας τους Έλληνες.

Ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, δεν δίστασε να δηλώσει πως ο Ερντογάν βρίσκεται υπό την «κηδεμονία πραξικοπηματιών στρατιωτικών» και σύντομα «θα εξουδετερωθεί» από την φράξια που τον ελέγχει. Ο Νταβούτογλου προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αιχμάλωτος του κυβερνητικού του εταίρου και ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), Ντεβλέτ Μαχτσελί.

Είναι προφανές λοιπόν πως τα όποια πρόσκαιρα οφέλη αποκομίζει ο Ερντογάν από την εφαρμογή των πολιτικών που τέρπουν τους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας και του εξασφαλίζουν πολιτικό χρόνο, έχουν και το αντίκτυπό τους. Τι εννοούμε; Η ακραία ρητορική που ικανοποιεί το πολιτικό του «στασίδι» τον έχει οδηγήσει σε μια επικίνδυνη ατραπό, τον έχει φέρει αντιμέτωπο με χιλιάδες πολίτες, τον έχει απομονώσει διπλωματικά και τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Έφτασε άραγε η ώρα να αλλάξει αυτή η νοσηρή κατάσταση που πλέον μόνο κακό προκαλεί στον τουρκικό λαό; Οι εθνικιστικές κορώνες και ακραίες μισαλλοδοξίες, οι κακόγουστες στολές του Ματζικέρτ και τα υποτιθέμενα φυσικά αέρια, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Είναι μαθηματικώς βέβαιον, ότι δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που ο τουρκικός λαός θα αντιληφθεί ότι αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που του προσφέρει ο Ερντογάν και θα απαιτήσει τα αυτονόητα: τις θεμελιώδεις ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα, την ειρήνη και τις καλές σχέσεις με τους άλλους λαούς, την καταξίωση στην διεθνή κοινότητα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το μέλλον της Τουρκίας και αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει τότε το τέλος του είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.