ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αλήθεια περί των τιμολογίων του ρεύματος: Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;

Η αλήθεια περί των τιμολογίων του ρεύματος: Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος είναι ταυτόχρονα και κοινωνικό ζήτημα και πολιτικό.

Η κυβέρνηση κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να κρατήσει όρθια τη ΔΕΗ πάρα τα δυσθεώρητα χρέη και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες μαζί με την κακοδιαχείριση προηγούμενων δεκαετιών έχουν φέρει την εταιρεία σε οικονομική δυστοκία.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι είναι και ζήτημα εθνικής σημασίας και σπουδαιότητας η ΔΕΗ να παραμείνει υπό κρατική εποπτεία.

Όμως υπάρχει και το κοινωνικό ζήτημα. Δεν μπορεί συνεχώς να καλούνται να πληρώνουν το «μάρμαρο» αυτοί που έτσι κι αλλιώς είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Με την αύξηση των τιμολογίων καλούνται οριζόντια όλοι να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν την τρύπα των ληξιπρόθεσμων χρεών που κάποιοι τα έγραψαν στο... χιόνι.

Πάμε να δούμε την αλήθεια;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κάθε ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει 13.994 kWh ετησίως κατά μέσο όρο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του, από τις οποίες 73,2% είναι θερμική και 26,8% ηλεκτρική ενέργεια.

Πάνω από 1.000 κιλοβατώρες το μήνα...

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η ενίσχυση θα απορροφήσει το 80% των αυξήσεων για καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες το μήνα.

Για να καις 600 κιλοβατώρες το μήνα πρέπει να μην ανάβεις καθόλου θερμοσίφωνα, ούτε air-condition. Συνεπώς όσοι καίνε πάνω από 600 κιλοβατώρες, δηλαδή το σύνολο των οικογενειών πάνε κουβά.

Συμπέρασμα: Θα δουλεύουμε δηλαδή για να σώσουμε τη ΔΕΗ που κατέστρεψαν άλλοι... Ωραίο αυτό. 2,5 δισ είναι τα χρέη στη ΔΕΗ και επειδή δεν μπορεί να τα εισπράξει από αυτούς που δεν πληρώνουν, θα τα πάρει από αυτούς που πληρώνουν.

Έτσι κάνω κι εγώ τον manager αδέρφια...

Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια και μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά το πολιτικό κόστος κατά της κυβέρνησης, όταν θα πέφτουν οι λογαριασμοί του ρεύματος θα είναι τόσο μεγάλο, που θα ξεπεράσει και την κοινωνική διάσταση του θέματος.

Μακάρι να βγω ψεύτης... Αλήθεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.