ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αλλαγή που χρειάζεται είναι στη νοοτροπία κράτους και πολιτών

Κακοκαιρία ελπίδα
Ο κρατικός μηχανισμός παρέλυσε ξανά, με τα γνωστά - θλιβερά - αποτελέσματα.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κακοκαιρία Ελπίδα ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για αναγκαίες αλλαγές…

Είναι σαφές πως η μισή χώρα παρέλυσε για τρία 24ωρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα. Ειδικότερα στην πρωτεύουσα, τα όσα συνέβησαν συνιστούν ντροπή για μια σύγχρονη κοινωνία του δυτικού κόσμου. Ακόμα, άλλωστε, παραμένουν οχήματα παγιδευμένα στον πάγο, δρόμοι που δεν έχουν καθαριστεί, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό…

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την ανάγκη αλλαγών στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου. «Θα ακολουθήσουν άμεσα αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών», είπε μεταξύ άλλων.

Η βασικότερη αλλαγή, ωστόσο, που θα έπρεπε να επέλθει στη χώρα δεν είναι άλλη από αυτή της νοοτροπίας. Τόσο των κυβερνόντων και κατ’ επέκταση του περιβόητου κρατικού μηχανισμού, όσο και των πολιτών. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο τέλος της ημέρας, τα «γρανάζια» αυτού του μηχανισμού είναι πολίτες. Εργαζόμενοι σε τομείς που είχαν αρμοδιότητα να προλάβουν ή να διορθώσουν τα προβλήματα που προξένησε η σφοδρή χιονόπτωση. Δεν είχε κανείς την απαίτηση ή την ψευδαίσθηση ότι θα πάρει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί τα εκχιονιστικά να πάνε στην Αττική Οδό… Ή τουλάχιστον, έτσι υποθέτουμε.

Όταν, λοιπόν, στη χώρα έχει «φωλιάσει» μια νοοτροπία «ωχαδερφισμού» και ευθυνοφοβίας, αυτή μοιραία επεκτείνεται στο πολιτικό σύστημα και στον κρατικό μηχανισμό. Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις το «δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα» και το «αναζητήστε αλλού τις ευθύνες» είναι οι φράσεις που κυριαρχούν. Τα βασικότερα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού έχουν ήδη αναλυθεί και ειπωθεί, όμως, το γενικότερο πρόβλημα που αφορά τη νοοτροπία θέλει πάρα πολύ δουλειά για να διορθωθεί.

Σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, οι σχέσεις είναι αμφίδρομες. Δεν αρκεί μόνο το κράτος να είναι άψογο απέναντι στον πολίτη, αλλά πρέπει και ο πολίτης να είναι υπεύθυνος. Αντίστοιχα, όσο υπεύθυνος και συνετός κι αν είναι κάποιος, όταν τα πάντα τελούν υπό διάλυση αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Και σε αυτή την περίπτωση θα οργιστεί, δικαιολογημένα, ακόμα περισσότερο.

Οι πολλές «επιτροπές», τα «υποσυστήματα» και οι «ομάδες διαχείρισης κρίσεων» είναι, συνεπώς, πολύ πιθανό να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ειδικότερα όσο η νοοτροπία παραμένει ίδια και κάθε ένα από τα «γρανάζια» τους θα αναφωνεί «δεν φταίω εγώ, ο δίπλα!».

Άλλωστε, αυτή η νοοτροπία εξαπλώνεται και στον τρόπο που ο πολίτης ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Εκεί, ξεχνά τη δύναμη της ψήφου του και αντί να «τιμωρεί» ή να «επιβραβεύει» τα πρόσωπα που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ή τα πρόσωπα που υπηρέτησαν σωστά το λειτούργημά τους αντίστοιχα, πέφτει ξανά στα ίδια λάθη βάζοντας «μπροστά» το προσωπικό συμφέρον ή την «κομματική ταυτότητα».

Η αλλαγή, λοιπόν, στο πώς αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα δείχνει πια επιβεβλημένη...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

To πρόβλημα του κρατικού μηχανισμού στην Ελλάδα: Too many chiefs, not enough Indians

Ποιες αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικήσουν οι επιβάτες που εγκλωβίστηκαν λόγω του χιονιά

Αυτή δεν είναι χώρα... είναι κινηματογραφικό πλατό!