ΑΠΟΨΕΙΣ

Ας μάθουν Αρχαία κι ας δέρνουν

Ας μάθουν Αρχαία κι ας δέρνουν

Πίστευα στη νέα γενιά. Πίστευα πως έμαθαν να αγαπούν. Δίχως όρια, δίχως πρέπει. Πλέον, τρίβονται με μια νέα πραγματικότητα.

Υπάρχουν παιδιά που αποδέχονται και αγκαλιάζουν τα θέλω τους. Χωρίς ντροπή. Πίστευα, τότε στα Τέμπη, ότι δηλώνουν «παρών» στο να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Πόσο έξω έπεσα τελικά;

Τι κοινωνία είμαστε, όταν μέσα σε πέντε λεπτά τηλεοπτικού χρόνου, ακούω για τρεις ξυλοδαρμούς ανηλίκων σε σχολεία; Τι ζούγκλα είμαστε, όταν οι συμμαθητές τραβούσαν βίντεο τις βιαιότητες αντί να επέμβουν; Τι παιδεία έχουμε, όταν κάνουμε μάγκες εκείνους που χτυπούν και περιθωριοποιούν το θύμα. Θα σας πω τι είμαστε, απαίδευτοι!

Ας δούμε τι γίνεται στα περισσότερα σχολεία. Οι μισοί καθηγητές βαριούνται. Άλλοι νοιάζονται μόνο για να βγει γρήγορα η ύλη και κάποιοι ξεσπούν με φωνές στα παιδάκια. Υπάρχει μάθημα συμπεριφοράς; Μάθημα κατανόησης των παιδιών που έχουν κάποια δυσκολία; Όχι φυσικά. Πώς να κόψουμε ώρες από τα Αρχαία, για να μάθουμε πως δεν παρκάρουμε σε μπάρα αναπήρων!

Ή να νιώσουμε πώς είναι να είσαι τυφλός στην Αθήνα! Να μας εξηγήσει κάποιος ότι πολλοί δεν επιλέγουν να είναι υπερβολικά αδύνατοι ή εύσωμοι, αλλά έχουν προβλήματα υγείας που το προκαλούν! Ποιος μας ενημέρωσε για τις διατροφικές διαταραχές; Για την κατάθλιψη; Τις κρίσεις πανικού; Κυρίως γιατί δεν μας δίδαξαν να αγαπούμε τον εαυτό μας κάθε στιγμή, όπως κι αν είναι; Γιατί απλά αδιαφορούν.

Και οι γονείς; Υπάρχουν κηδεμόνες πρότυπα. Μονογονεϊκές οικογένειες που ανατρέφουν αστέρια. Συναντάμε βέβαια και τους αδιάφορους. Εκείνους που δικαιολογούν το πουλέν τους, ενώ έχει ξυλοκοπήσει ένα παιδάκι. Άλλους που υποστηρίζουν το μονάκριβό τους, που βίασε την ψυχή ενός συμμαθητή τους, όταν καθημερινά τον κοροϊδεύει! Τύπους που αρνούνται να αναλάβουν ευθύνη και να ασχοληθούν για να αλλάξουν τον γιο τους, που στέλνει γυμνές φωτογραφίες κοριτσιού σε όλα τα σχολεία της Αττικής.

Επειδή, αυτό που μας νοιάζει είναι να περάσει στο πανεπιστήμιο και να βρει μια δουλειά. Ας είναι δυστυχισμένος. Ας είναι κακοποιητής. Ας είναι πληγωμένος. Λεφτά να φέρει και όλα καλά.

Πώς σταματάει αυτό; Σκεφτείτε πολύ καλά πριν φέρετε στον κόσμο μια ψυχή αν μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του, να τον κάνετε άνθρωπο και όχι παρατημένο τέρας!