ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σπαρτιάτες:Τα τρία σενάρια για τις έδρες του κόμματος

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
Η Κ.Ο των Σπαριατών
Αρχείου EUROKINISSI

Τα σενάρια για το πώς θα κατανεμηθούν οι 11 έδρες του κόμματος 

Αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη ενδεχομένως να συμβεί αν τεθεί εκτός Βουλής το κόμμα των Σπαρτιατών, κάτι που ωστόσο θα εξαρτηθεί από την απόφαση του εκλογοδικείου, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, τα σενάρια σε αυτή την περίπτωση είναι τρία.

Επικρατέστερο είναι αυτό της αναλογικής κατανομής του ποσοστού του κόμματος στα εναπομείναντα.

Πρώτο σενάριο: Κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από το πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Δεύτερο σενάριο, η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στις εκλογικές περιφέρεις όπου εκλέχθηκαν βουλευτές των Σπαρτιατών.

Τρίτο (και επικρατέστερο) σενάριο. Ανακατανομή των εδρών των Σπαρτιατών αναλογικά στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο κι όχι μόνο στους νομούς όπου έχουν εκλέξει βουλευτές.

Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αυξήσει το ποσοστό της καά 1,9% φθάνοντας το 42,45% κερδίζονταν επιπλέον 5-6 έδρες.

Δύο έως τρεις θα πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, μία έως δύο στο ΠΑΣΟΚ, από μία σε ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ δεν αποκλείεται να έπαιρναν έδρα και οι Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη.

Παράλληλα, στο τελευταίο σενάριο, τις έδρες θα καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες των κομμάτων.

Επιλαχόντες ΝΔ: 'Αγγελος Τσιγκρής - Αχαΐα, Ρένα Καλαραλιώτου - Λάρισα, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη - Β' Πειραιώς, Βασιλική Κόλλια - Ανατολική Αττική, και ίσως αν κερδηθεία άλλη μια έδρα, η Φωτεινή Πιπιλή στην Α΄Αθηνών.

Οι τρεις έδρες τους ΣΥΡΙΖΑ θα καταλαμβάνονταν απο του Χρήστο Σπίρτζη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Σωκράτη Βαρδάκη, ενω΄του ΠΑΣΟΚ δυο έδρες θα πήγαιναν στους Θανάση Γκλαβίνα και Δημήτρη Διαμαντίδη.