Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Αεροναυτική Γαλλο-Κυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης νοτίως της Κύπρου

Αεροναυτική Γαλλο-Κυπριακή άσκηση έρευνας και διάσωσης νοτίως της Κύπρου

Διεθνής άσκηση έρευνας και διάσωσης, που θα αφορά ναυτικά ατυχήματα σε ανοικτή θάλασσα, θα γίνει σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας, η άσκηση με την ονομασία "CYPFRA-01/15", θα διεξαχθεί στις 7:30 πμ, την Πέμπτη 29/1/2015.

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικά ατυχήματα στην ανοιχτή θάλασσα». Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σχέδιο έρευνας και διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» θα τεθεί σε εφαρμογή από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Συγκεκριμένα, η άσκηση θα αφορά αεροδιακομιδή τραυματιών-ασθενών (MEDEVACImageHandler.ashx Οperations), η οποία πιθανόν να απαιτηθεί από πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος έρευνας και διάσωσης, σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά, επιβατηγά πλοία ή πλατφόρμες γεωτρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη συνεργασία για το 2015, σε θέματα έρευνας και διάσωσης, μεταξύ των δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας. Παρόμοιες ασκήσεις προγραμματίζεται να διεξάγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με Γαλλικές αεροναυτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

philenews / ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις