Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Aλλαγή φρουράς στη διοίκηση της ταξιαρχίας στον Τύρναβο

Aλλαγή φρουράς στη διοίκηση της ταξιαρχίας στον Τύρναβο

Ο Τούρκος ταξίαρχος Τζεντιγκιλντίζ Νουμάν θα είναι ο διάδοχος του σημερινού διοικητή της Ταξιαρχίας της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης (South Eastern European Brigade - SEEBRIG) που εδρεύει στον Τύρναβο, στο «Στρατόπεδο Σχοινά».

Η αλλαγή φρουράς στη διοίκηση, της ανενεργούς ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια, ταξιαρχίας θα γίνει το απόγευμα της 20ής Αυγούστου, παρουσία στρατιωτικών αντιπροσωπειών των πέντε χωρών – μελών αλλά και χωρών που συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Σύμφωνα και με τη συμφωνία ίδρυσή της, η έδρα της Ταξιαρχίας η οποία από τον Ιούνιο του 2011 βρίσκεται στον Τύρναβο, θα παραταθεί για 2 ακόμη χρόνια, προκειμένου το 2017 να μεταφερθεί στη Βουλγαρία, με Έλληνα διοικητή (2019 – 21) αφού στη διοίκησή της, προβλέπεται «κυκλική εναλλαγή» κρατών και διοικητών.

Η σύσταση της SEEBRIG προβλέπεται από τη βασική συμφωνία ίδρυσης της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης της ΝΑ Ευρώπης, συμφωνία που υπογράφθηκε στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο του 1998. Ως πλήρη μέλη της Ταξιαρχίας συμμετέχουν έξι χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία) ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν άλλες πέντε χώρες (ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη). Διευκρινίζεται ότι από τις χώρες – μέλη αποχώρησε η Ιταλία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Σύμφωνα και με την ιδρυτική συμφωνία, αποστολή της Ταξιαρχίας είναι η χρησιμοποίησή της «σε επιχειρήσεις πρόληψης συγκρούσεων», σε «επιχειρήσεις υποστήριξης και διατήρησης της ειρήνης» όπως και σε «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Η SEEBRIG (μεγέθους ταξιαρχίας με δύναμη 4.200 ανδρών), δεν έχει συγκροτηθεί ως Σώμα, ενώ το 2006 έλαβε μέρος σε αποστολή στην Καμπούλ (Αφγανιστάν) με τη συμμετοχή δεκάδων επιτελών μεταξύ των οποίων και 28 Ελληνες αξιωματικοί.
Εκτοτε δεν έγινε γνωστή συμμετοχή της σε άλλη αποστολή, παρότι στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις. Με δεδομένο ότι οι μονάδες χωρών – μελών της SEEBRIG παραμένουν στις μόνιμες θέσεις στις χώρες τους και ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις επιχειρήσεων (ή εκπαίδευσης) σημειώνεται πως η χώρα μας, σε μια τέτοια περίπτωση, θα διαθέσει ένα μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού, μία διμοιρία Μεταφορών, μία ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων όπως και υποστηρικτικές ομάδες.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η έδρα του Στρατηγείου της Ταξιαρχίας εναλλάσσεται ανά τετραετία και ξεκινώντας από τη Βουλγαρία (Πλόβντιβ 1999 – 2003) μεταφέρθηκε στη Ρουμανία (Κωστάντζα 2003 – ‘ 07), στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη 2007 – ’11) και από τον Ιούνιο 2011 εδρεύει στην Ελλάδα (Τύρναβος 2001 – ’15) όπου θα παραμείνει τελικά για άλλα δυο χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
Ετσι στη θέση του απερχόμενου διοικητή, Τούρκου Ταξιάρχου Χακάν Εσέρ, τοποθετείται ο ομοεθνής του ταξίαρχος Τζεντιγκιλντίζ Νουμάν με επίσης διετή θητεία. Υπενθυμίζεται πως ο Χ. Εσέρ ανέλαβε καθήκοντα στη θέση στου Σκοπιανού Ταξιάρχου Ζ. Ποπόφκσι σε μια τελετή που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013 στον Τύρναβο, παρουσία του τότε ΥΕΘΑ Δημ. Αβραμόπουλου αφού παράλληλα με την αλλαγή διοίκησης στη SEEBRIG έγινε και η αλλαγή στην προεδρία της πολιτικό - στρατιωτικής επιτροπής (Politico Military Steering Committee - PMSC) σύμφωνα και με τη συμφωνία που υπογράφθηκε στα Σκόπια.

Με τον υφυπουργό Αμυντικής Πολιτικής και Σχεδιασμού της Ρουμανίας Σεμπ. Χουλουμπάν να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της PMSC στη θέση του υφυπουργού Άμυνας της Ιταλίας Τζ. Αλφάνο.


ΠΗΓΗ: eleftheria.gr

Σχετικές ειδήσεις