Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ενα μίνι υποβρύχιο για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ

Ενα μίνι υποβρύχιο για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ

«Proteus» είναι το όνομα του μίνι υποβρυχίου το οποίο προορίζεται να αντικαταστήσει το Mark 8 SEAL Delivery Vehicle (SDV) για τις επιχειρήσεις των καταδρομέων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Foxtrot Alpha, πρόκειται για την πρόταση των Huntington Ingalls Underwater Solutions Group, Bluefin Robotics και Battelle, που διαθέτει ένα dual mode, το οποίο του επιτρέπει να λειτουργεί επανδρωμένο ή μη για μια ευρεία γκάμα αποστολών.

Η κεντρική ιδέα προήλθε από το Large Displacement Unmanned Underwater Vehicle (LDUUV) , πάνω στο οποίο δουλεύει το ONR (Office of Naval Research). Το Proteus θα επιτρέπει στα αμερικανικά υποβρύχια να φέρουν ένα μεγάλου σχετικά μεγέθους σκάφος, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί τόσο ως μη επανδρωμένο μίνι υποβρύχιο όσο και ως σκάφος για αποστολές βατραχανθρώπων. Θα είναι σε θέση να μεταφέρει έξι ή και παραπάνω πλήρως εξοπλισμένους βατραχανθρώπους στον προορισμό τους, με ακτίνα δράσεις 350-700 μιλίων- αναλόγως τις μπαταρίες. Η μέγιστη ταχύτητά του θα είναι 10 κόμβοι, ενώ στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται και multi-beam σόναρ.

Το μέγιστο βάθος κατάδυσης είναι 200 πόδια (περίπου 70 μέτρα) μη επανδρωμένο, ή 150 (50 μέτρα) με δύτες στο εσωτερικό του. Παράλληλα, θα είναι σε θέση να φέρει μια ποικιλία εξοπλισμού, από αισθητήρες μέχρι κεραίες τηλεπικοινωνιών ή εξοπλισμό παρακολούθησης.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις