Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Tα γαλλικά Mistral έφεραν στη Ρωσία κέρδη 950 εκατ. ευρώ

Tα γαλλικά Mistral έφεραν στη Ρωσία κέρδη 950 εκατ. ευρώ

Η ασύμφορη για τον ρωσικό στόλο συμφωνία απέφερε ως μορφή «αποζημίωσης» για τις κυρώσεις το ποσό των 950 εκατ. ευρώ, την στιγμή που όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες θεωρούν πως το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει ανάγκη από αυτού του είδους τα πλοία.

Μετά την άρνηση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας να παραδώσει τα ελικοπτεροφόρα Mistral, η Μόσχα έλαβε τον Αύγουστο από το Παρίσι 1,168 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ρωσικό «Κέντρο ανάλυσης στρατηγικών και τεχνολογιών» (ΚΑΣΤ, Ρωσία). Το ποσό αυτό είναι περίπου ίσο με ττα χρήματα που είχε πληρώσει η Ρωσία βάσει της σύμβασης του 2011- «περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ως αποτέλεσμα της μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης για την αγορά των Mistral από τη Γαλλία, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να περιμένει μια σοβαρή αποζημίωση, καθώς έχει ήδη επιβαρυνθεί με το κόστος της προετοιμασίας του πληρώματος και των αποβάθρων στο Βλαδιβοστόκ. Το ποσό αυτό δεν είναι λιγότερο από € 500 εκατομμύρια, σύμφωνα με πηγές στρατιωτικών αναλυτών.

Επιπλέον, η Ρωσία είναι ικανοποιημένη με την επιλογή του νέου αγοραστή των Mistral, την Αίγυπτο. Τον Σεπτέμβριο, το Κάιρο υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα, για την αγορά 50 επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα Μistral, εάν γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Το ποσό της συναλλαγής δεν αποκαλύπτεται.

Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν στην επίλυση της ιστορίας με τα Mistral όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατηγικά πλεονεκτήματα. Η συμφωνία ήταν μάλλον εμπορικού χαρακτήρα και εν μέρει αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους περισσότερους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι δυνατότητες του γαλλικού ελικοπτεροφόρου δεν καλύπτουν την στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας, που είναι περισσότερο αμυντικού χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις